Succeed.cz/Fórum/Jak si můžu vytvořit plán na učení v e-learningu?

Jak si můžu vytvořit plán na učení v e-learningu?

Zajímalo by mě, jak si vlastně mohu efektivně vytvořit plán na učení, když se chci pustit do e-learningu. Mám pocit, že dneska je to čím dál tím víc populární, ale nevím, jak začít. Je potřeba mít nějaký konkrétní harmonogram, nebo stačí se řídit svými vlastními potřebami a časem? Zkoušel jsem už pár online kurzů, ale většinou jsem skončil s rozptýlením a nezvládl to dodělat. Jaké jsou nejlepší tipy na plánování učení tak, aby to bylo efektivní a já měl motivaci to dotáhnout do konce? Je dobré si třeba vyhradit konkrétní dny v týdnu nebo hodiny na studium? Jak se dá skloubit e-learning s prací nebo jinými povinnostmi? Vzpomínám si, že jsem četl něco o různých metodách učení, jako je například Pomodoro technika nebo SMART cíle, ale nejsem si jistý, jak to všechno dát dohromady. Můžete mi poradit? Děkuju! Slyšel jsem také něco o tom, že je důležité mít přehled o pokroku a nějaké záznamy o tom, co jsem se naučil. Jak si mám takový systém nastavit? Díky za jakoukoli pomoc!

170 slov
1.7 minut čtení
6. 7. 2022
Patrik Hácha

Jasně, plánování učení v e-learningu je fakt důležitý. Hlavně si udělej jasný časový harmonogram. Zkus si vyhradit konkrétní dny a hodiny – třeba 3x týdně odpoledne, když máš volno. Pomodoro technika je super, zkus 25 minut studovat a pak 5 minut pauzu, to ti pomůže udržet pozornost. Určitě si nastav SMART cíle, aby ses mohl soustředit na konkrétní úkoly a neplaval v tom. Co se týče pokroku, můžeš si třeba vést nějaký deník nebo tabulku, kam si zapíšeš, co jsi se naučil. To tě motivuje a vidíš svůj postup. A hlavně se snaž minimalizovat rozptýlení – vypni si notifikace a najdi klidné místo na učení. S tím skloubením s prací to chce jen dobrou organizaci. Držím palce!

117 slov
1.2 minut čtení
4. 5. 2024
Lucie Košťálová

Takže, když se chystáš na e-learning, je fajn mít nějaký plán. Neříkám, že musíš mít přesný harmonogram, ale určitě je dobrý si vyhradit konkrétní dny a hodiny na studium. Třeba si zkus nastavit, že v pondělí a čtvrtek večer budeš věnovat hodinu učení. S tím ti pomůže i Pomodoro technika - třeba 25 minut učení a pak 5 minut pauza.

Co se týče motivace, zkus si stanovit SMART cíle. Například: „Chci dokončit tuto část kurzu do konce týdne.“ Tak to pak lépe zní a víš, co máš splnit.

A nezapomeň si dělat nějaký záznam o pokroku. Můžeš si vést poznámky nebo použít tabulku, kde si budeš psát, co jsi se naučil a co ještě potřebuješ projít. Pomůže ti to vidět, jak se posouváš kupředu a udržet motivaci.

Hlavně se snaž vyhnout rozptýlení – vypni notifikace na mobilu a najdi si klidné místo na učení. To ti určitě pomůže se soustředit. Jo a pokud máš práci nebo jiný závazky, snaž se plánovat tak, aby ses učil v čase, kdy máš nejvíc energie – pro někoho je to ráno, pro jiného večer. Držím palce!

180 slov
1.8 minut čtení
15. 10. 2024
Jiří Pecka
Succeed.cz/Články/E-learning trendy
Proč je osobní přístup k učení klíčem k úspěchu v e-learningu?Objevte, jak individualizace studijních plánů a přizpůsobení učebního procesu ovlivňuje výsledky studentů v e-learningu. Naučte se, proč je osobní pří...
1000 slov
10 minut čtení
19. 5. 2022
Karolína Malá
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky