Jak si vytvořit efektivní plán pro online kurzy?
Když přemýšlím o tom, jak se dostat do světa online vzdělávání a vytvořit si vlastní kurz, tak mám spoustu otázek. Začínám se ptát, co všechno musím zvážit, abych měl jasný a efektivní plán. Jaký by vlastně měl být první krok, když chci začít? Mám se nejdřív zaměřit na výběr tématu, nebo na cílovou skupinu? Jak důležité je udělat průzkum trhu, abych zjistil, co lidé opravdu potřebují a co už je na trhu dostupné? A co když zjistím, že moje téma už někdo zpracoval? Mám se pokusit ho udělat lépe, nebo raději přejít na něco jiného?
Další věcí je struktura kurzu. Jak mám rozdělit obsah do jednotlivých modulů a lekcí? Kolik času by měly trvat jednotlivé části kurzu? Je lepší mít kratší video lekce, nebo delší semináře? A jak to vlastně propojit s nějakými praktickými cvičeními nebo úkoly pro účastníky?
Pak tu je otázka technických nástrojů. Jaké platformy jsou nejlepší pro hostování mých online kurzů? Mám investovat do placených služeb, nebo začít s něčím zdarma a postupně přecházet na placené možnosti? Jaké funkce bych měl hledat - třeba možnost interakce s účastníky nebo nástroje pro sledování pokroku?
A co marketing? Jak dostat můj kurz k lidem, kteří o něj mají zájem? Je lepší využívat sociální média, email marketing nebo třeba PPC reklamu? Jak poznat, zda můj marketingový plán funguje a kolik bych měl investovat do propagace?
Na závěr mi vrtá hlavou, jak udržet účastníky motivované během celého kurzu. Co dělat, když se někdo odhlásí nebo ztratí zájem? Jaké techniky mohu použít k tomu, abych jim ukázal hodnotu kurzu a pomohl jim dosáhnout úspěchů?
Toto je jen pár myšlenek a otázek, které mě napadají při plánování online kurzu. Rád bych znal názory a zkušenosti ostatních. Jak jste to zvládli vy? Co byste doporučili, co nefungovalo a co vám naopak pomohlo v procesu tvorby efektivního plánu pro online vzdělávání?