Succeed.cz/Fórum/Jak se lépe učit z videolekcí?

Jak se lépe učit z videolekcí?

Přemýšlím, jak se zlepšit v učení z videolekcí, protože poslední dobou mám pocit, že mi to nějak nejde. Když sleduju videa na YouTube nebo online kurzy, často se mi stává, že po chvíli ztrácím pozornost a nevím, jak si informace lépe zapamatovat. Zkoušel jsem si dělat poznámky, ale stejně mám pocit, že mi to nedává takový smysl, jak bych chtěl. Jaké techniky nebo strategie byste doporučili, abych se mohl soustředit na videolekce víc a opravdu si z nich něco odnesl? Myslíte si, že je dobré si předem nastavit nějaké cíle nebo úkoly? Jaké množství času je podle vás ideální věnovat jedné lekci, aby to nebylo přehnaně dlouhé a zároveň efektivní? A co třeba opakování? Pomůže mi podívat se na stejnou lekci víckrát? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy, jak se lépe učit z videolekcí. Mám pocit, že v dnešní době je to velmi důležité umět se efektivně vzdělávat online, ale zatím to pro mě není tak snadné.

158 slov
1.6 minut čtení
27. 6. 2024
Robert Trnka

Zkus si nastavit nějaké konkrétní cíle, co chceš z videolekce získat. Třeba si předem udělej seznam otázek, na který chceš najít odpovědi. To ti může pomoct soustředit se. Dále je dobrý dělat si poznámky, ale zkuste je strukturovat – třeba formou myšlenkových map nebo bullet pointů. Pokud zjistíš, že ztrácíš pozornost, zkus dělat kratší přestávky. Třeba po každých 15-20 minutách si dej pauzu a trochu se protáhni nebo si rychle zrekapituluj, co jsi viděl. Opakování je určitě dobrý způsob, jak si věci zapamatovat, takže se neboj se na stejnou lekci podívat víckrát. Časově to chce balanc, ideálně 30-60 minut na jednu lekci – záleží na obsahu. Ale hlavně se snaž být aktivní divák – komentuj, piš si otázky a zamýšlej nad tím, co sleduješ.

124 slov
1.2 minut čtení
11. 9. 2024
Barbora Čermáková

Učení z videolekcí může být dost tricky, ale pár tipů ti může pomoct. Hlavně se snaž mít jasný cíl, co se chceš z lekce naučit. Třeba si udělej seznam otázek, na které chceš znát odpovědi, a pak je sleduj během videa. Dobrý nápad je také si dělat poznámky, ale zkus je strukturovat, třeba pomocí mind mapy nebo seznamu klíčových bodů.

Další věc je čas – nedívej se na celou lekci najednou. Rozděl to na menší části, třeba po 15-20 minutách a mezi tím si dej pauzu, projdi si svoje poznámky a ujisti se, že to chápeš. Opakování je super; klidně se na stejné video podívej víckrát nebo si ho přehraj, když něco nejasného chytíš.

A taky zkus měnit prostředí – občas změna místa, kde se učíš, může pomoct udržet pozornost. No a hlavně se nevzdávej a hledej techniky, co ti budou sedět! Každý jsme jiný a co funguje jednomu, nemusí fungovat druhému.

151 slov
1.5 minut čtení
24. 1. 2023
František Hácha
Succeed.cz/Články/E-learning trendy
Proč je osobní přístup k učení klíčem k úspěchu v e-learningu?Objevte, jak individualizace studijních plánů a přizpůsobení učebního procesu ovlivňuje výsledky studentů v e-learningu. Naučte se, proč je osobní pří...
1000 slov
10 minut čtení
19. 5. 2022
Karolína Malá
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky