Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když mi práce zabere celý víkend?

Co dělat, když mi práce zabere celý víkend?

Mám takový problém, který mě už delší dobu trápí. Většinu víkendů trávím prací a cítím se z toho dost vyčerpaný. Pracovní povinnosti se mi hromadí a já nedokážu najít čas na odpočinek nebo na to, abych si užil volný čas s rodinou a přáteli. Někdy mám pocit, že jsem stále v jednom kole a že si ani neodpočinu, protože když konečně skončím s prací, je už neděle večer a já mám hlavu plnou myšlenek na další pracovní týden. Zkoušel jsem si plánovat čas a dávat si pauzy, ale stejně mě to vždy dotáhne zpět k úkolům, které musím udělat. Vím, že je důležité mít rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, ale někdy se mi zdá, že to není možné. Jaké máte tipy nebo zkušenosti s tím, jak se vypořádat s tímto tlakem a jak najít prostor pro sebe i o víkendech? Měli jste někdy obdobné období jako já? Jak jste to zvládli? Rád bych slyšel názory lidí, kteří si prošli něčím podobným a jak našli cestu zpět k normálnímu životu.

170 slov
1.7 minut čtení
15. 11. 2020
Jan Vašek

To je fakt nepříjemná situace, kterou zažívá spousta lidí. Měl jsem to taky, víkendy plné práce a žádný čas na sebe. Zkusil jsem pár věcí, co mi pomohly. První je plánování – zkus si udělat seznam úkolů na víkend, ale fakt si dej hranici, do kdy budeš pracovat. Třeba si řekni, že do dvou hodin budeš mít hotovo a pak se odpojíš. Taky pomáhá mít nějaký rituál na víkend – třeba jít na procházku nebo něco jiného, co máš rád. Mně pomohlo i říct kolegům, že o víkendu nebudu k dispozici. Tím pádem ti nebudou pořád posílat další úkoly. A když už děláš práci, snaž se ji rozdělit na menší části a dávat si častější pauzy. Je fakt důležitý najít si čas na rodinu a na sebe, jinak tě to zničí. Drž se!

133 slov
1.3 minut čtení
4. 5. 2023
Aleš Košťál

Zní to fakt náročně. Já jsem měl taky podobnou situaci, kdy jsem se nedokázal od práce odpoutat ani o víkendech. Zkoušel jsem fakt hodně různých přístupů. Například, co mi pomohlo, bylo si udělat jasný plán a stanovit si hranice. Třeba jsem si řekl, že po určité hodině už nebudu na počítači a místo toho si dám čas na relaxaci nebo rodinu. Další věc, co ti může pomoct, je zkusit si naplánovat nějaké malé aktivity jen pro sebe – třeba jít na procházku nebo se věnovat koníčku. Někdy je to fakt těžké, ale zkus si najít alespoň chvilku, kdy se odpojíš. Taky je dobrý zkusit mluvit se šéfem o tom, jak se cítíš. Může ti pomoct vyřešit přetížení a možná i snížit nároky na pracovní víkendy. Nejsi v tom sám, hodně lidí tohle zažívá a důležitý je najít si čas na sebe. Držím palce!

143 slov
1.4 minut čtení
1. 8. 2022
Lukáš Kalous
Succeed.cz/Články/Firemní kultura
Jak zajistit rovnováhu mezi pracovním a soukromým životemObjevte strategie a techniky, jak podpořit zaměstnance ve vyvážení pracovních a osobních povinností pro zvýšení jejich spokojenosti a produktivity.
1000 slov
10 minut čtení
3. 2. 2020
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky