Succeed.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli už je čas hledat investory pro můj byznys?

Jak zjistit, jestli už je čas hledat investory pro můj byznys?

V poslední době uvažuji o svém byznysu a stále mě pronásleduje otázka, kdy je vlastně ten správný okamžik začít hledat investory. Je to něco, co mě trápí už delší dobu, protože chci, aby moje firma rostla a vyvíjela se, ale na druhou stranu mám strach, že bych mohl spěchat a nevyužít příležitosti, které se mi nabízejí. Jak poznám, že už je čas přestat být takzvaně bootstrapping a začít hledat vnější financování? Mám se zaměřit na nějaké konkrétní cíle, které bych měl dosáhnout před tím, než začnu oslovovat investory? Je důležité mít předem jasnou představu o tom, jaký typ investora hledám – jestli venture capital, angel investory nebo crowdfunding? A co když se mi podaří získat zájemce o investici, ale já ještě nemám vše připravené? Jaké signály bych měl sledovat ve svém podnikání, abych si byl jistý, že nastal ten pravý čas? Jak důležitá je finanční stabilita mé firmy? A co konkurence – ovlivňuje to nějak rozhodnutí o hledání investorů? Byl bych rád za jakékoliv rady nebo zkušenosti ostatních podnikatelů, kteří si tímto procesem prošli. Jak jste věděli, že je čas se posunout dál a přitáhnout další zdroje kapitálu?

188 slov
1.9 minut čtení
30. 10. 2022
Martina Fojtíková

Kdy začít hledat investory? To je fakt těžká otázka. Obecně platí, že pokud už máš nějakou stabilní základnu, třeba první zákazníky, dobrý produkt a víš, kam chceš růst, tak je to už slušný signál. Většinou si lidi uvědomí, že potřebují externí financování, když chtějí expandovat nebo mají nějakou příležitost, kterou sami nezvládnou pokrýt.

Je fajn mít jasně zpracovaný business plán a vědět, co s penězma uděláš. Investoři chtějí vidět potenciál a že víš, co děláš. Rozhodně se zaměř na to, jaký typ investora bys chtěl – jestli hledáš venture capital nebo spíš někoho jako angel investora, to ti hodně pomůže ve strategii.

Finanční stabilita je důležitá, ale zase nesmíš mít pocit, že musíš být úplně bez chyby. Občas je lepší ukázat potenciál než dokonalost. A co konkurence? No jasně, pokud vidíš, že tvá konkurence roste a získává investory, může to být dobrý motivátor se pohnout taky dál.

Takže sleduj svůj byznys a připravuj se. Pokud začneš cítit, že jsi připravený na další krok a máš hotové základy, klidně oslov investory. Není třeba čekat na dokonalý moment - ten většinou stejně nepřijde.

180 slov
1.8 minut čtení
28. 10. 2022
Hana Žemličková

Kdy hledat investory? No, záleží na pár věcech. Pokud už máš nějaké stabilní příjmy a víš, že bys mohl růst, třeba rozšířit svůj tým nebo služby, to může být signál. Zkus si udělat plán – co chceš se svým byznysem dosáhnout? Jestli máš jasný cíl a vidíš, že bez dalších peněz se dál neposuneš, tak to asi bude ta chvíle.

Taky je důležitý, jaký typ investora hledáš. Ten rozdíl mezi venture capital, angel investory a crowdfundingu je fakt velkej. Musíš vědět, co chceš – jestli někoho, kdo ti dá jen prachy, nebo někoho s kontakty a know-how.

Finanční stabilita je klíčová. Když nemáš jasný čísla a výsledky, těžko přesvědčíš investory. A konkurence? Jasně, když vidíš, že ostatní rychle rostou a ty stojíš na místě, je to jasnej signál k akci.

A pokud se ti někdo ozve s investicí dřív, než jsi připravenej? Radši si dej čas a připrav se pořádně. Pak už to neřeš, prostě jdi do toho! Hlavně ale nespechej a dobře zvažuj každý krok.

164 slov
1.6 minut čtení
18. 10. 2023
Dana Kolmanová
Succeed.cz/Články/Získávání investic
Kdy je nejlepší čas oslovit investory s vaším projektemObjevte, kdy a jak kontaktovat investory pro maximální úspěch vašeho projektu. Tento článek analyzuje klíčové faktory ovlivňující načasování a strateg...
1000 slov
10 minut čtení
8. 1. 2020
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky