Succeed.cz/Fórum/Jak efektivně sledovat multitasking a předejít chaosu?

Jak efektivně sledovat multitasking a předejít chaosu?

V dnešní době, kdy se očekává, že budeme zvládat víc věcí najednou, je multitasking jakýmsi standardem. Ale mám pocit, že často se dostávám do situace, kdy je toho na mě příliš a cítím se ztracený v chaosu. Můžu mít otevřené různé úkoly, e-maily, notifikace z aplikací a stále se pokoušet soustředit na jednu konkrétní činnost, ale najednou mě něco vytrhne a já už nevím, co vlastně dělám. Zajímalo by mě, co byste doporučili jako osvědčené metody nebo nástroje na sledování multitaskingu bez toho, abych se dostal do zmatku. Je lepší používat nějaké aplikace, které mi pomohou prioritizovat úkoly? Jakým způsobem si nastavujete časové bloky, abyste neztratili přehled? A co třeba techniky jako Pomodoro nebo jiné metody organizace práce – opravdu fungují? Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Je to o disciplíně, nebo jsou k dispozici nějaké tipy a triky, které by mohly pomoct i těm z nás, kteří se snaží udržet krok s rychlým tempem moderního podnikání? Rád bych slyšel vaše názory a rady – díky!

166 slov
1.7 minut čtení
26. 1. 2024
Ivana Vyskočilová

Jo, multitasking je fakt zabiják. Zkoušel jsem hodně způsobů, jak se s tím vypořádat. Tady je pár tipů, co mi pomohly. První věc, co dělám, je, že si vždycky udělám seznam úkolů. Nechci mít v hlavě zmatek, takže si napíšu, co musím udělat a pak to seřadím podle priority. To mi pomáhá se nenechat rozptylovat všemi těmi notifikacemi a e-maily.

Pak používám aplikaci na časové bloky – prostě si nastavím, kolik času chci strávit na určitém úkolu a pak se na to soustředím. Pomodoro metoda taky funguje – 25 minut práce, 5 minut pauza. Ty krátké pauzy ti umožní vyčistit hlavu a vrátit se s novou energií.

Snažím se omezit rušivé faktory – jako třeba vypnout notifikace nebo vytvořit si klidné prostředí. Někdy je fajn si prostě říct, že teď pracuju na jednom konkrétním úkolu a nic jiného neřeším.

A jo, disciplína je důležitá, ale taky je dobrý mít pár triků ve vaší „pracovní výbavě“. Takže experimentuj s různými metodami a najdi, co ti sedí nejlíp.

163 slov
1.6 minut čtení
21. 2. 2024
Filip Kovář

Multitasking může být fakticky peklo, pokud se to neudělá správně. Zkoušela jsem pár věcí, co mi pomohly. První je se zaměřit na jeden úkol najednou, i když je to těžký. Dobrý způsob, jak to udělat, je časový blok – prostě si na daný úkol vyhradíš například 25 minut a pak si dáš pauzu. Pomodoro technika je super, protože ti dává jasný rytmus a pomáhá udržet pozornost.

Další věc, co jsem objevila, je používat aplikace jako Todoist nebo Trello. Ty ti fakt pomůžou mít přehled o tom, co máš udělat a kdy to máš splnit. Mít jasné priority je klíčem. Hlavně si nechtěj zaplnit den deseti úkoly. Radši si dej tři hlavní a ty odškrtávej.

A co se notifikací týče – turn off všechno, co tě rozptyluje. Méně notifikací = méně chaosu. A jo, disciplína hraje roli, ale je taky o tom najít si systém, co funguje pro tebe. Každý jsme jiný, tak experimentuj s tím, co ti sedí.

156 slov
1.6 minut čtení
10. 2. 2024
Jindřich Kratochvíl
Succeed.cz/Články/Motivace a produktivita
Které nástroje vám pomohou řídit multitasking bez ztráty efektivity?Objevte digitální nástroje a aplikace, které vám pomohou efektivně řídit multitasking a udržet přehled o více úkolech najednou.
1000 slov
10 minut čtení
2. 4. 2023
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky