Succeed.cz/Fórum/Jak využít princip 80/20 v práci?

Jak využít princip 80/20 v práci?

Nedávno jsem narazil na koncept, který se mi zdá být velmi zajímavý a užitečný pro zlepšení produktivity v mé práci. Je to ten známý princip 80/20, nebo Pareto efekt. Zajímalo by mě, jak konkrétně mohu tento princip aplikovat ve své každodenní pracovní rutině. Mám pocit, že ve svém zaměstnání trávím spoustu času věcmi, které nepřinášejí odpovídající výsledky, a rád bych se dozvěděl, jak se zaměřit na to, co opravdu funguje. Jakým způsobem bych mohl identifikovat těch 20 % úkolů, které mi přinášejí 80 % výsledků? Jak si mohu efektivně zorganizovat čas, abych se vyhnul zbytečnému stresu a soustředil se na to, co je pro mou kariéru opravdu důležité? Zkoušel už někdo z vás využít tento přístup v praxi? Jaké konkrétní kroky jste udělali pro aplikaci 80/20 v rámci vaší pracovní činnosti? Myslíte si, že by tento princip mohl pomoci i v oblasti týmové spolupráce a delegování úkolů? Předem díky za vaše tipy a zkušenosti!

154 slov
1.5 minut čtení
20. 3. 2022
Adam Tvrdík

Taky jsem se s tímhle principem dost zabýval. Můžu říct, že zjistit těch 20 % úkolů, co ti fakt přinesou výsledky, chce čas. Začal jsem s tím, že jsem si udělal seznam všech úkolů, co dělám během týdne. Pak jsem se zaměřil na to, které z nich mi dávají nejvíc výsledků – ať už jde o prodeje, úspěšné projekty nebo pozitivní zpětnou vazbu od šéfa. Zjistil jsem, že většina úspěchů vychází z pár klíčových aktivit.

Dál jsem začal plánovat den spíš kolem těchto priorit. V kalendáři si blokuju čas na ty důležité úkoly a snažím se zbytečně neplýtvat časem na věci, co nemají takový dopad. Taky jsem začal víc delegovat a zamýšlet nad tím, co může udělat někdo jiný místo mě.

Pokud jde o týmovou spolupráci, určitě jo! Když všichni ví, na co se zaměřit a kde se dají ušetřit síly, tak pak i celá parta může lépe fungovat a dosahovat výsledků. Takže je dobrý si o tom s týmem promluvit a zjistit, co opravdu pomáhá. Držím palce!

168 slov
1.7 minut čtení
9. 6. 2024
Ludmila Janečková

Rozhodně to v práci zkus! Nejprve si udělej seznam úkolů, co děláš, a pak se zamysli, které z nich ti přinášejí nejvíc výsledků. Můžeš třeba zjistit, že 20 % úkolů ti přináší většinu úspěchů, jako třeba důležité projekty nebo klíčové schůzky. Zkus si nastavit priority podle toho, co má skutečný dopad na tvoji kariéru nebo tým. Když máš jasně určené ty klíčové úkoly, můžeš se soustředit na ně a ostatní věci delegovat nebo úplně vynechat. Taky je dobrý pravidelně se hodnotit, co funguje a co ne. A jo, určitě to pomůže i v týmu – když zjistíš, kdo má silné stránky, můžeš lépe rozdělit úkoly podle toho, kdo je zvládne nejefektivněji. Takže běž do toho a dej si ten čas na analýzu, uvidíš, jak to změní tvůj pracovní den.

129 slov
1.3 minut čtení
22. 5. 2024
Miroslav Pernica
Succeed.cz/Články/Motivace a produktivita
Co obnáší princip 80/20 v osobní produktivitě? Jak identifikovat klíčové úkoly, které přinesou největší výsledek.Objevte, jak můžete využít princip 80/20 ve své osobní produktivitě k dosažení lepších výsledků s menším úsilím. Naučte se identifikovat klíčové úkoly...
1000 slov
10 minut čtení
29. 6. 2021
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky