Succeed.cz/Fórum/Kdy začít hledat zahraniční investory pro firmu?

Kdy začít hledat zahraniční investory pro firmu?

Zajímalo by mě, kdy je ten správný čas začít hledat zahraniční investory pro svou firmu. Mám pocit, že jsem v poslední době dosáhl určitého pokroku a moje podnikání začíná být stabilní, ale nejsem si jistý, jestli už je ten pravý moment. Myslíte, že je lepší to udělat hned teď, nebo by bylo rozumnější ještě chvíli počkat? Jaké faktory bych měl brát v úvahu, když přemýšlím o zahraničních investicích? Pomohlo by mi například mít nějaké solidní obchodní plány a finanční projekce? A co třeba zkušenosti s mezinárodním trhem? Je důležité mít už nějaké zákazníky v zahraničí předtím, než se do toho pustím? A co se týče potenciálních investorů – jak je najdu a jaké mají požadavky? Vím, že investoři často hledají něco konkrétního, ale jak se můžu ujistit, že moje firma je pro ně atraktivní? Taky bych rád věděl, jestli by mělo smysl nejdřív zkusit získat investici od domácích investorů, nebo je opravdu lepší jít rovnou za těmi zahraničními. Jaké máte zkušenosti vy s hledáním investorů? Kdy jste začali a co vám pomohlo nebo naopak uškodilo? Děkuji za jakoukoli radu!

179 slov
1.8 minut čtení
16. 2. 2023
Ivana Kovaříková

Těžko říct, kdy je ten pravý čas. Záleží na tom, jak máš firmu nastavenou. Pokud už máš stabilní příjmy a nějaké dobré výsledky, možná má smysl začít hledat investory teď. Určitě je dobrý mít solidní obchodní plán a nějaké jasné finanční projekce, aby ses mohl ukázat jako důvěryhodný partner. Zkušenosti s mezinárodním trhem jsou plus, ale nemusíš mít úplně zahraniční zákazníky předem, i když to může zvýšit tvoji atraktivitu. Co se investorů týče, zkus se podívat na investiční kluby nebo platformy zaměřené na startupy. A doma to také není špatné, někdy je lepší začít u domácích investorů a pak se posunout dál. Hlavně buď připravený na otázky ohledně tvé vize a jak plánuješ růst. Hodně štěstí!

116 slov
1.2 minut čtení
3. 9. 2024
Vojtěch Stehlík

Kdy začít hledat zahraniční investory? To je dost těžká otázka. Záleží na mnoha faktorech, ale obecně platí, že bys měl mít nějakou stabilitu a jasný obchodní plán. Pokud už máš solidní základnu a víš, co chceš dělat dál, třeba expandovat nebo investovat do nových technologií, tak už můžeš zkusit oslovit investory. Zákazníci v zahraničí jsou fajn výhoda, ale nejsou nutností, i když ti to dodá kredibilitu. Co se týče investorů, hledej ty, kteří mají zkušenosti ve tvém oboru. Zkus se spojit s lidmi na networkingových akcích nebo online platformách jako LinkedIn. A jestli je lepší začít doma? No, někdy je to jednodušší, protože tu můžeš mít lepší vztahy a porozumění. Ale klidně jdi i po zahraničních, pokud máš dobrý produkt a plán. Rád bych slyšel, jak to vidíš ty sám.

130 slov
1.3 minut čtení
21. 4. 2022
Jiří Šebesta
Succeed.cz/Články/Vznik startupu
Kdy je ten pravý čas na získání externího financování pro váš podnik?Zjistěte, jaké signály naznačují, že je čas vyhledat externí financování pro váš podnik a objevte různé typy kol financování.
1000 slov
10 minut čtení
23. 6. 2021
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky