Succeed.cz/Fórum/Jak si mám nastavit hranice mezi pracovním a osobním časem?

Jak si mám nastavit hranice mezi pracovním a osobním časem?

Zdravím všechny, mám na vás dotaz ohledně práce z domova, protože si uvědomuji, že se mi nedaří oddělit pracovní a osobní čas. V poslední době, když jsem začal pracovat na projektech online, tak se mi stává, že sedím u počítače i večer nebo o víkendech, což mě vyčerpává. Někdy mám pocit, že se mi práca a osobní život prolínají tak moc, že ani nevím, kdy se mám zastavit. Zajímalo by mě, jaké konkrétní strategie nebo techniky používáte vy, abyste si udrželi rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, obzvlášť když pracujete na svých projektech nebo jako freelanceři. Jak si nastavujete pevné hranice? Pomohlo by třeba vytvořit si nějaký denní režim nebo plán? Nebo třeba vypínáte notifikace na telefonu po určité hodině, abyste se nedostali zpět k práci? Rád bych slyšel vaše tipy a zkušenosti, protože tohle téma je pro mě čím dál tím důležitější. Děkuji!

144 slov
1.4 minut čtení
21. 6. 2022
Milada Drábková

Nastavit si hranice mezi pracovním a osobním časem je fakt výzva. Já to řeším tak, že mám jasně daný pracovní čas – obvykle od 9 do 17. Po práci se snažím vypnout počítač a věnovat se jiným věcem. Pomáhá mi také si udělat jakousi „ritual“ na začátek a konec pracovní doby, třeba si uvařit kávu, když začínám, a pak na konci udělat krátkou procházku nebo si přečíst knížku. Notifikace na telefonu mám vyplé po pracovní době, jinak bych byl furt ve stresu z mailů a zpráv. A víkendy? Ty si držím pro sebe, abych si odpočinul. Zkus to taky nějak omezit a najít si svůj způsob, jak to nastavit. To plánování je fakt důležitý!

114 slov
1.1 minut čtení
25. 9. 2022
Emil Toman

Jasně, tohle je fakt problém, co s tím hodně lidí bojuje. Já třeba mám pevný pracovní hodiny, třeba od devíti do pěti. Když skončím, tak zavřu laptop a jdu ven nebo si pustím něco na Netflixu. Víkendy si snažím vyhradit pro rodinu a přátele, prostě abych se od práce odpoutal. Notifikace na telefonu mám vypnutý po šestý, to mi pomáhá. Taky používám techniku Pomodoro – 25 minut práce, pak 5 minut pauza. Pomáhá mi to udržet soustředění a po práci jsem víc relaxovanej. Určitě doporučuju si udělat plán, co chceš dělat a kdy. A pokud máš nějaké úkoly navíc, zapiš si je na další den. Tímhle způsobem se ti to nepromíchá a můžeš mít klidnější večery.

116 slov
1.2 minut čtení
7. 9. 2021
Soňa Fialová
Succeed.cz/Články/Work-life balance
Strategie pro efektivní oddělení pracovního a osobního časuObjevte techniky a tipy, jak oddělit pracovní úkoly od osobních aktivit pro lepší balanc.
1000 slov
10 minut čtení
28. 10. 2020
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky