Succeed.cz/Fórum/Co mám dělat, když mi práce zasahuje do soukromého života?

Co mám dělat, když mi práce zasahuje do soukromého života?

Nedávno jsem si začal uvědomovat, že moje práce se čím dál víc prolíná se soukromým životem a už to není jen o tom, že večer otevřu notebook a odpovídám na e-maily. Každý den se cítím pod tlakem, protože mám pocit, že musím být neustále online a k dispozici, což mi nedává prostor na odpočinek nebo čas strávený s rodinou a přáteli. Mám dokonce pocit, že i víkendy se mi proměnily v pracovní dny, kdy místo relaxace přemýšlím o projektech a deadlinech. Občas se mi stane, že si vezmu mobil do postele a místo toho, abych si přečetl knížku nebo si pustil film, kontroluji zprávy a plánuju další úkoly. Nejde o to, že bych svou práci neměl rád; spíš mám obavy o své duševní zdraví a celkovou pohodu. Rád bych věděl, jak to zvládnout. Jak si nastavit hranice mezi prací a osobním životem? Co dělat, když mi šéf posílá zprávy i po pracovní době? Jak se vypořádat s tlakem na výkon a očekáváním být neustále dostupný? Byl bych rád za jakékoliv tipy nebo zkušenosti od těch, kteří si tím prošli. Děkuji!

180 slov
1.8 minut čtení
8. 10. 2021
Zdeněk Dobeš

Tohle je problém, se kterým se potýká hodně lidí. Hranice mezi prací a soukromým životem se dneska dost rozmazávají, obzvlášť s tím, jak jsme furt online. První věc, co můžeš vyzkoušet, je nastavit si pevný čas na práci a dodržovat ho. Když skončíš, tak prostě zavři notebook a dej mobil na „nerušit“. Zkus se s kolegy a šéfem domluvit na tom, že po pracovních hodinách nebudete komunikovat. Taky by bylo fajn mít nějaké hobby nebo aktivity, které tě odvedou od práce – sport, čtení, cokoliv. A když nemůžeš odolat kontrolování zpráv, zkus si na to vyhradit konkrétní čas během dne. Je důležité si uvědomit, že tvoje duševní zdraví je na prvním místě. Bez toho to fakt nejde.

117 slov
1.2 minut čtení
15. 10. 2024
Zuzana Vyskočilová

Tohle je fakt častý problém, co lidi trápí. Jestli ti práce zasahuje do soukromého života, tak je určitě dobrý si nastavit nějaké jasné hranice. Například si urči, kdy končíš s prací a na to si dej pozor. Ať už jde o telefon nebo počítač, snaž se je po pracovní době odložit a neřešit práci. Můžeš zkusit i nějaký režim, třeba si na začátku týdne naplánovat konkrétní časy, kdy se budeš věnovat rodině nebo koníčkům. V práci to pak taky zkus probrat s šéfem, aby věděl, že chceš mít i svůj klid. Někdy stačí jen říct, že potřebuješ víc času pro sebe – a klidně to udělej i písemně, aby to bylo oficiální. Tlak na výkon je prostě realita, ale zdraví by mělo být vždycky na prvním místě. Takže nezapomínej na relaxaci a čas pro sebe. Když se cítíš přehlcený, dej si chvilku pauzu, třeba i jen vyjít ven na vzduch. Tohle všechno může pomoct udržet si psychickou pohodu.

158 slov
1.6 minut čtení
23. 7. 2024
Zuzana Hrubá
Succeed.cz/Články/Work-life balance
Strategie pro efektivní oddělení pracovního a osobního časuObjevte techniky a tipy, jak oddělit pracovní úkoly od osobních aktivit pro lepší balanc.
1000 slov
10 minut čtení
28. 10. 2020
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky