Práce versus volný čas – jak to skloubit?
Nedávno jsem se dostal do situace, kdy mi práce neustále zasahuje do volného času a já už nevím, co s tím. Zkouším si plánovat dny, ale stejně se mi to nedaří. Často se stává, že když si naplánuju víkend na relaxaci, tak mi v pátek večer přijde e-mail z práce nebo někdo z kolegů potřebuje pomoc s projektem. Pak jsem nervózní, protože mám pocit, že musím reagovat hned, i když vím, že bych měl odpočívat. Nejde o to, že bych nechtěl pomoci, ale chci si také užít čas pro sebe a rodinu. Mám pocit, že se mi život rozpadá na kusy mezi pracovními úkoly a tím, co by mě mělo bavit. Jak to mají ostatní? Jakým způsobem si dokážete nastavit hranice mezi prací a volným časem? Někdy přemýšlím o tom, jestli bych neměl zkusit nějaké techniky jako je time management nebo třeba meditace na uvolnění. Ale čím víc o tom přemýšlím, tím víc se mi zdá, že je to celé složitější než to vypadá. Jak bojujete s tímto problémem vy? Je nějaký konkrétní tip nebo rada, kterou jste objevili a která vám pomohla najít rovnováhu? Chtěl bych se posunout dál a naučit se říkat „ne“, když je to potřeba. Prosím, podělte se o vaše zkušenosti a nápady, protože už nevím, jak dál.