Succeed.cz/Fórum/Práce versus volný čas – jak to skloubit?

Práce versus volný čas – jak to skloubit?

Nedávno jsem se dostal do situace, kdy mi práce neustále zasahuje do volného času a já už nevím, co s tím. Zkouším si plánovat dny, ale stejně se mi to nedaří. Často se stává, že když si naplánuju víkend na relaxaci, tak mi v pátek večer přijde e-mail z práce nebo někdo z kolegů potřebuje pomoc s projektem. Pak jsem nervózní, protože mám pocit, že musím reagovat hned, i když vím, že bych měl odpočívat. Nejde o to, že bych nechtěl pomoci, ale chci si také užít čas pro sebe a rodinu. Mám pocit, že se mi život rozpadá na kusy mezi pracovními úkoly a tím, co by mě mělo bavit. Jak to mají ostatní? Jakým způsobem si dokážete nastavit hranice mezi prací a volným časem? Někdy přemýšlím o tom, jestli bych neměl zkusit nějaké techniky jako je time management nebo třeba meditace na uvolnění. Ale čím víc o tom přemýšlím, tím víc se mi zdá, že je to celé složitější než to vypadá. Jak bojujete s tímto problémem vy? Je nějaký konkrétní tip nebo rada, kterou jste objevili a která vám pomohla najít rovnováhu? Chtěl bych se posunout dál a naučit se říkat „ne“, když je to potřeba. Prosím, podělte se o vaše zkušenosti a nápady, protože už nevím, jak dál.

212 slov
2.1 minut čtení
22. 3. 2023
Pavla Pražáková

To je fakt klasika, hodně lidí tohle řeší. Hranice mezi prací a volným časem jsou teď šíleně rozmazaný, hlavně když máme e-maily v kapse. Zkus si nastavit pevný hodiny pro práci a po nich už na nic nereagovat. Možná si můžeš udělat i nějaký rituál, že po práci prostě zavřeš notebook a odložíš telefon. Pokud ti někdo napíše po práci, tak klidně počkej do rána. Je to těžký, ale naučit se říkat „ne“ je klíčový. Taky pomáhá plánovat si aktivity dopředu – třeba se s rodinou domluvit na víkendu a tím se pak líp bránit pracovním záležitostem. A meditace nebo třeba krátká procházka taky pomůže na uvolnění a reset hlavy. Hlavně nenech, aby ti práce převzala život, protože ten se skládá z víc než jen z úkolů. Drž se!

129 slov
1.3 minut čtení
16. 7. 2024
David Jílek

Tohle je fakt oříšek. Z vlastní zkušenosti vím, že si musíš nastavit jasné hranice. Zkus třeba omezit e-maily mimo pracovní dobu – nastavit si, že na ně odpovíš až ráno. Také jsem si dal předsevzetí, že když už mám naplánovaný čas na relaxaci, tak prostě nebudu mít telefon po ruce. Meditace je fajn, ale hlavně si najdi nějaký čas jen pro sebe a rodinu, i kdyby to mělo být pár hodin týdně. Říkat „ne“ je těžké, ale musíte si uvědomit, že vaše duševní zdraví je důležité. Zkus prostě říct kolegům, že máš volno a nemůžeš pomoci. Uvidíš, že se to časem zlepší a začneš mít víc klidu. Hodně štěstí!

109 slov
1.1 minut čtení
1. 1. 2025
Rudolf Brychta
Succeed.cz/Články/Work-life balance
Zásady time managementu a jejich vliv na work-life balance: Klíč k harmonickému životuObjevte zásady time managementu, které vám pomohou dosáhnout rovnováhy mezi prací a osobním životem. Naučte se, jak efektivně plánovat svůj čas a zlep...
1000 slov
10 minut čtení
25. 7. 2020
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky