Succeed.cz/Fórum/Jak technologie ovlivňuje můj čas na rodinu?

Jak technologie ovlivňuje můj čas na rodinu?

Zajímalo by mě, jak moc nám technologie ovlivňuje čas, který trávíme s rodinou. V dnešní době je pořád něco na telefonu, tabletu nebo počítači, a mám pocit, že nás to od sebe víc a víc vzdaluje. Když se sejdeme u večeře, každý z nás kouká do svého zařízení a málokdy se opravdově bavíme. Myslíte si, že je to normální, nebo je to problém? Jak byste to viděli vy? Zkoušeli jste nastavit nějaká pravidla ohledně používání technologií doma, abyste se více spojili jako rodina? Také mě zajímá, jestli vidíte nějaké pozitivní stránky používání technologií v rodině. Může to být třeba vzdělávání dětí přes aplikace nebo společné hraní videoher. Jenže pak se obávám, že to může přebít ten vzácný čas strávený spolu bez obrazovek. Jaké máte zkušenosti? Dáváte přednost rodinným aktivitám bez technologií, nebo se snažíte najít rovnováhu? Co byste poradili někomu, kdo má pocit, že technologie mu berou čas na rodinu? Jak to vidíte vy v kontextu moderního podnikání a kariérního růstu? Je to i o tom, že musíme být stále online? Jak to ovlivňuje naše vztahy s blízkými?

178 slov
1.8 minut čtení
29. 11. 2023
Milena Vojtěchová

Jo, tohle je fakt téma, co se hodně řeší. Technologie nás sice spojujou s lidma venku, ale doma to může být naopak. U večeře koukáme do telefonů místo abychom se normálně bavili, což je škoda. Zkoušeli jsme mít v rodině pravidlo, že během jídla telefony odkládáme. Někdy to funguje, někdy ne, ale aspoň se snažíme. Na druhou stranu, technologie můžou bejt super i pro rodinný aktivity. Společný hraní her nebo učení přes aplikace může být zábava. Je ale otázka, jestli to nepřebije ten čas bez obrazovek. Já osobně dám radši přednost něčemu jako je výlet nebo hrát si venku než pařit hry. Ale zase chápu, že v dnešním světě musíme být online kvůli práci a kariérnímu růstu. Je to o hledání rovnováhy mezi pracovním a osobním životem. Určitě by stálo za to se zamyslet nad tím, co je důležitější – práce nebo rodina? Každý si to musí nastavit po svém.

150 slov
1.5 minut čtení
20. 1. 2025
Natálie Charvátová

V dnešní době je technologie fakt velká věc a je pravda, že nás to často od sebe víc vzdaluje. U večeře každý kouká do telefonu místo toho, aby se spolu bavili. Myslím, že to není úplně normální, ale spousta rodin to tak má. Zkoušeli jsme nastavit nějaká pravidla, třeba že během jídla si telefony necháváme někde jinde. Funguje to líp, aspoň si víc povídáme a nesedíme jen s hlavou v displeji.

Na druhou stranu, technologie mají i svý pozitivní stránky. Třeba ty vzdělávací aplikace nebo hraní her společně. To může být super, ale je důležitý najít rovnováhu, aby to nepřebilo čas bez obrazovek. Osobně se snažím kombinovat rodinný aktivity s technologiemi, ale vždycky je dobrý mít chvíle, kdy prostě nic nepoužíváme.

Pro lidi, co mají pocit, že jim technologie berou rodinu, bych doporučil zkusit vytvořit nějaké "beztechnologické" zóny nebo časy. Třeba víkendové odpoledne bez telefonů. Co se týče práce a být online, to je těžký – všichni jsme tlačený na to být neustále dostupní a pak nám to bere čas s blízkými. Je fakt důležitý si udělat čas na rodinu a občas se odpojit od technologií.

184 slov
1.8 minut čtení
30. 12. 2024
Denisa Dušková
Succeed.cz/Články/Work-life balance
Vliv technologie na rovnováhu mezi pracovním a soukromým životemČlánek se zaměřuje na to, jak moderní technologie ovlivňují schopnost jednotlivců udržet rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, včetně výhod a ...
1000 slov
10 minut čtení
14. 7. 2023
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky