Succeed.cz/Fórum/Může být práce z domova špatná pro můj osobní život?

Může být práce z domova špatná pro můj osobní život?

Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti s tím, jak práce z domova ovlivnila jeho osobní život. Ve světě, kde je stále více lidí nuceno přejít na home office, se mi zdá, že to může mít jak pozitivní, tak negativní dopady. Na jednu stranu si říkám, že je skvělé mít flexibilitu a možnost pracovat v pyžamu, ale na druhou stranu mám obavy, že to může narušit vztahy s rodinou a přáteli. Co si myslíte? Cítíte se osaměleji, když pracujete doma? Může to vést k tomu, že ztratíme kontakt s lidmi kolem nás? Jak to máte vy? Zlepšilo vám to produktivitu nebo spíš naopak? A co třeba disciplina? Není těžší se soustředit na práci, když je kolem tolik rozptýlení? Jak zvládáte oddělit pracovní čas od osobního života? Opravdu mě zajímá, jestli má práce z domova nějaké dlouhodobé negativní důsledky na naše mezilidské vztahy a celkovou pohodu. Někdo říká, že to může vést k syndromu vyhoření, protože nemáme jasně dané hranice mezi prací a domovem. Nebo je to jen mýtus? Co si o tom myslíte?

173 slov
1.7 minut čtení
25. 2. 2024
Helena Koubová

Práce z domova má určitě své výhody, ale taky spoustu nevýhod, které často ignorujeme. Mám pocit, že ta svoboda a flexibilita je fajn, ale když nejsou jasně dané hranice mezi prací a osobním životem, může to fakt zamíchat s psychikou a vztahy. Často se mi stává, že místo abych si užil volno, tak pořád myslím na práci. Sezení doma, bez kolegů kolem sebe, mi dává pocit osamělosti. Ztráta kontaktu s lidmi je reálná, protože když nejsi v kanceláři, tak se tolik nevídáš a nezapomeneš jak je to skvělé mít kolem sebe lidi. S produktivitou je to tak – někdy se mi daří, jindy se nemůžu soustředit na práci kvůli rozptýlení doma. Vytvořit si nějaký režim je těžké, ale snažím se oddělovat pracovní čas od osobního víc než dřív. Takže ano, může to vést k vyhoření a celkově to může ovlivnit naše mezilidské vztahy. Je dobré mít na paměti i tyhle aspekty.

151 slov
1.5 minut čtení
16. 9. 2024
Radka Marešová

Práce z domova má rozhodně svý plusy i minusy. Jakože jo, je super si ráno přispat a nemusíš se trmácet na dopravu, ale osobně jsem zjistil, že to může být fakt osamělý. Hlavně když se ti nechce moc vycházet ven nebo potkávat lidi. Začal jsem mít pocit, že mi chybí ten běžný kontakt, co jsem měl v kanceláři. A dřív jsem se s kolegy potkával i po práci, ale teď to jde těžko, když všichni sedíme doma.

S produktivitou to mám tak napůl. Někdy se soustředím líp, ale mnohdy mě rozptýlí navařená večeře nebo Netflix. Musel jsem si stanovit jasný hranice – jakože po x hodinách už nic nedělám a jdu ven na procházku nebo za rodinou. Jinak se to blbě odděluje.

Pokud jde o syndrom vyhoření, tak to určitě platí. Když nemáš jasně dané hodiny a vše se ti míchá, tak je těžký si odpočinout a můžeš skončit přepracovanej a unavenej. Takže jo, je to trochu boj udržet si zdravou rovnováhu mezi prací a osobním životem.

167 slov
1.7 minut čtení
10. 9. 2024
David Beran
Succeed.cz/Články/Work-life balance
Vliv technologie na rovnováhu mezi pracovním a soukromým životemČlánek se zaměřuje na to, jak moderní technologie ovlivňují schopnost jednotlivců udržet rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, včetně výhod a ...
1000 slov
10 minut čtení
14. 7. 2023
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky