Succeed.cz/Fórum/Jak si udělat čas na odpočinek, když mám hodně práce?

Jak si udělat čas na odpočinek, když mám hodně práce?

Pracuji na několika projektech současně a mám pocit, že se mi život zúžil jen na práci, práci a zase práci. Často jsem unavený a vyčerpaný, ale stále mám spoustu úkolů, které musím splnit. Zvažoval jsem, jak si udělat čas na odpočinek, ale vždycky se mi zdá, že na to není prostor. V práci mě pořád něco tlačí, termíny se blíží a já se obávám, že když si vezmu chvilku pro sebe, všechno se mi začne hromadit a nakonec nebudu schopný nic udělat. Jak to děláte vy? Jak najít ten správný balanc mezi pracovním nasazením a potřebou relaxace? Existují nějaké osvědčené tipy nebo techniky na organizaci času tak, abych si mohl alespoň na chvíli odpočinout? Vím, že odpočinek je důležitý pro produktivitu a duševní pohodu, ale v praxi to vypadá velmi složitě. Jak se s tím vyrovnáváte? Co byste doporučili někomu, kdo se cítí zahlcený a potřebuje najít způsob, jak si udělat prostor pro sebe? Myslíte si, že existují nějaké malé změny v denním režimu, které by mohly pomoci? Předem díky za tipy!

172 slov
1.7 minut čtení
16. 6. 2024
Vladimíra Drábková

Není to jednoduchý, já to znám. Taky jsem měl období, kdy jsem se cítil úplně vyšťavenej z té neustálé práce. Zkus si udělat nějaký plán, třeba si vyhraď pár minut každý den jen pro sebe. I krátká pauza může dělat zázraky. Vím, že je těžký si říct, že teď na chvíli vypnu a budu relaxovat, ale nakonec ti to pomůže být produktivnější. Možná bys mohl zkusit techniku Pomodoro - 25 minut práce a pak 5 minut pauza. Tak se ti to lépe rozloží a nebudeš mít pocit, že zanedbáváš úkoly. Jo, a klidně si naplánuj i víc volného času na konci týdne – třeba si dej čas na procházku nebo čtení. Sice to vypadá jako ztráta času, ale když si odpočineš, budeš mít pak víc energie na práci. Zkuste to a uvidíš, jestli ti to trochu nepomůže.

137 slov
1.4 minut čtení
6. 11. 2024
Tomáš Vaníček

Myslím, že to zná hodně lidí. Mně pomohlo pár jednoduchých změn, třeba si nastavit konkrétní čas na odpočinek, klidně jen 10-15 minut během dne. Můžeš si udělat pauzu na kávu nebo rychlou procházku, něco, co ti pomůže vyčistit hlavu. Také jsem začal využívat techniku Pomodoro - pracuju 25 minut a pak si dám 5 minut přestávku. Zní to blbě, ale fakt to funguje.

Další tip je zkusit si plánovat den dopředu a do toho plánu zařadit i ty odpočinkové chvíle jako bys je plánoval jako práci. Když si to napíšeš, budeš mít víc motivace to dodržet. Taky zkus zapnout nějakou relaxační hudbu nebo meditaci na pár minut – je to super na uvolnění.

Někdy si prostě říct, že ne všechno musí být hotové hned a že je lepší udělat něco pořádně než se honit za termíny a pak být úplně vyčerpaný. Je důležitý najít ten balans, jinak se člověk fakt zblázní.

151 slov
1.5 minut čtení
21. 9. 2024
Milada Hrdličková
Succeed.cz/Články/Work-life balance
Psychologie odpočinku: Jak si správně odpočinout a načerpat energiiObjevte, jak důležitý je kvalitní odpočinek pro vaše zdraví a výkon. Naučte se techniky a přístupy pro efektivní relaxaci a regeneraci.
1000 slov
10 minut čtení
10. 7. 2023
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky