Succeed.cz/Fórum/Jak začít s osobním rozvojem, když nevím, co chci v životě?

Jak začít s osobním rozvojem, když nevím, co chci v životě?

Mám pocit, že jsem na rozcestí a vůbec netuším, jakým směrem se vydat. Osobní rozvoj je pro mě důležitý, ale když se podívám na své okolí, vidím lidi, kteří mají jasné cíle a vize. Já však nemám tušení, co skutečně chci v životě dělat. Jak vlastně začít s osobním rozvojem, když nevím, co mě baví nebo co by mě naplňovalo? Někdo mi říkal, že bych měl najít svoje vášně a jít za nimi, ale jak mám něco najít, když nemám ani ponětí o tom, co mě skutečně zajímá? Zkoušel jsem různé aktivity a kurzy, ale nic se nezdá být tím pravým. Jak se dá vůbec zjistit, co člověka motivuje? Potřebuju nějaké tipy nebo techniky, které by mi pomohly zjistit, jakým směrem se ubírat. A co třeba mindfulness nebo journaling? Fungují tyto metody na to, abych objevil svou cestu? Vím, že je důležité mít nějaký směr, ale cítím se ztracený a nevím, kde začít. Můžete mi poradit, jak udělat první krok k tomu, abych konečně našel smysl svého osobního rozvoje?

169 slov
1.7 minut čtení
23. 3. 2021
Božena Klímová

Zníš jako hodně lidí, co se cítí ztraceně. Můžeš zkusit pár jednoduchých technik. Například journaling je super – piš si každý den, co tě napadá, klidně i o všem možném. Časem to pomůže najít vzory nebo věci, co tě fakt zajímají. Pak je tady mindfulness, což ti může pomoct lépe vnímat sebe a svoje pocity. Zkus nějakou meditaci nebo jednoduše se soustředit na přítomnost. Můžeš taky vyzkoušet nové aktivity bez očekávání, prostě si užívat proces. Nejde o to hned najít životní cíl, ale spíš se otevřít novým zkušenostem. A neboj se o tom mluvit s lidma kolem sebe, třeba ti něco osvětlí. Důležité je, že jsi ochotný hledat a to už je krok vpřed.

114 slov
1.1 minut čtení
25. 4. 2023
Radka Jarošová

Myslím, že seš v docela běžný situaci. Hodně lidí se cítí ztraceně, když hledají smysl nebo cíl. Osobní rozvoj může být o tom, že prostě zkoušíš věci a uvidíš, co ti sedí. Zkus si psát deník – klidně pár minut denně. Zapisuj si myšlenky, co tě napadlo, co tě štve, co bys chtěl zkusit. To ti může pomoct vidět nějaký vzorce nebo témata, co tě zajímají.

Mindfulness taky není špatný nápad. Můžeš se naučit víc vnímat sám sebe a zjistit, co tě vlastně baví. Zkus třeba meditaci nebo jen tak být chvíli potichu a zamyslet se, bez rušivých vlivů.

A co třeba zkusit nějaké nové aktivity? I když jsi už zkoušel pár věcí, neboj se zkoušet dál. Můžeš si dát cíl vyzkoušet něco novýho každý měsíc nebo i každej víkend. A hlavně nezapomínej, že je to proces. Není to hned a všechno to chce čas. Drž se a nevzdávej to!

150 slov
1.5 minut čtení
29. 9. 2024
Aleš Vojtěch
Succeed.cz/Články/Sebezdokonalování
Jak zjistit, kde začít s osobním rozvojem: Průvodce pro jednotlivceObjevte své silné stránky a najděte směr k osobnímu růstu s tímto komplexním průvodcem. Zjistěte, jak začít svou cestu k osobnímu rozvoji.
1000 slov
10 minut čtení
1. 8. 2020
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky