Succeed.cz/Fórum/Jak si najít čas na osobní růst při práci a rodině?

Jak si najít čas na osobní růst při práci a rodině?

V dnešní uspěchané době, kdy se snažíme skloubit pracovní povinnosti se soukromým životem, se mi nedaří najít prostor na osobní růst. Práce mi zabírá většinu dne a když se vrátím domů, jsem unavený a mám pocit, že není ani chvilka na to, abych se věnoval sám sobě. Jak vlastně zařadit do svého nabitého programu činnosti, které by mi pomohly v profesním i osobním rozvoji? Hledám tipy na to, jak si třeba ráno přivstat, nebo jak využít čas během oběda na něco produktivního. Nechci totiž jen přežívat od pondělí do pátku, ale chci se zlepšovat v tom, co dělám, a zároveň mít čas pro rodinu. Je to v dnešní době vůbec možné? Myslíte si, že je lepší si plánovat konkrétní čas na vzdělávání anebo spíš zapojit osobní růst do každodenních činností? Něco jako učení na cestě do práce nebo využití víkendů? Jak to řešíte vy? Jaké máte zkušenosti s tímto balancováním mezi prací, rodinou a osobním rozvojem? Rád bych slyšel vaše názory a rady.

163 slov
1.6 minut čtení
3. 4. 2024
Helena Adamcová

Osobní růst při práci a rodině je fakt náročný, ale dá se to nějak zvládnout. Třeba si zkus ráno přivstat, i kdyby jen o půl hodiny. Můžeš si na kafe přečíst nějakou knížku nebo poslouchat podcasty na cestě do práce. Oběd můžeš využít k rychlému učení – stačí si stáhnout nějakou aplikaci na vzdělávání a chvíli se tomu věnovat.

Důležité je si udělat plán, ale ne zas moc rigidní. Klidně do toho zapoj rodinu – třeba vyrazit na výlet a během něj si povídat o zajímavých tématech. Né vždycky musí být ten růst v klasickém smyslu, můžeš se zlepšovat i skrze každodenní situace. Víkendy jsou fajn na delší aktivity jako kurzy nebo workshopy. Někdy to chce jen změnit pohled a najít čas tam, kde bys ho normálně nečekal.

128 slov
1.3 minut čtení
23. 4. 2024
Markéta Kroupová

Je to fakt těžký najít čas na osobní růst, když je člověk furt v jednom kole. Mám to podobně, ale pár věcí mi pomohlo. Zkus si třeba ráno přivstat, klidně půl hodiny a věnovat se něčemu, co tě baví – čtení nebo poslechu podcastů o tom, co tě zajímá. V práci můžeš během oběda zkusit sledovat nějaký online kurz nebo si přečíst článek, co by ti mohl pomoct v profesním životě. A víkendy? Taky se mi osvědčilo plánovat si je trochu jinak – místo lenošení s rodinou zkusit něco společně naučit, třeba vařit nová jídla nebo jít na výlet a u toho se něco dozvědět. Učení na cestách do práce taky funguje, stačí si stáhnout něco do telefonu a poslouchat, zatímco jedeš. Hlavně si nemysli, že musíš mít hodiny každý den. I malý krůčky se počítají. Rozhodně se dá skloubit práce s osobním růstem, chce to jen trochu plánování a flexibility.

151 slov
1.5 minut čtení
11. 4. 2024
Magdaléna Bezděková
Succeed.cz/Články/Sebezdokonalování
Jak zjistit, kde začít s osobním rozvojem: Průvodce pro jednotlivceObjevte své silné stránky a najděte směr k osobnímu růstu s tímto komplexním průvodcem. Zjistěte, jak začít svou cestu k osobnímu rozvoji.
1000 slov
10 minut čtení
1. 8. 2020
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky