Succeed.cz/Fórum/Jak najít novou kariérní cestu, když jsem zaseknutý?

Jak najít novou kariérní cestu, když jsem zaseknutý?

Mám pocit, že se nacházím v takovém životním a kariérním bludném kruhu. Pracoval jsem v jedné firmě už několik let, ale teď se cítím absolutně zaseknutý a bez perspektivy. Nejde o to, že bych neměl práci – mám, ale už mě to nenaplňuje a cítím, že potřebuju změnu. Jenže jak si najít novou kariérní cestu? Jak zjistit, co vlastně chci dělat? Mám strach, že ztratím čas tím, že zkusím něco nového, co mi nakonec nemusí sedět. V současné době je tolik možností – od podnikání přes freelancing až po úplně nové obory a technologie. Jak mám začít? Je lepší se zaměřit na svoje dovednosti nebo spíše hledat inspiraci v oblastech, které mě dříve vůbec nezajímaly? Jak najdu tu správnou motivaci a odvahu udělat krok do neznáma? Slyšel jsem o různých online kurzech a seminářích, ale bojím se investovat čas a peníze do něčeho, co mě třeba ani nebude bavit. Co si o tom myslíte? Jak jste to zvládli vy? Jaké kroky jste podnikli k tomu, abyste se posunuli vpřed ve své kariéře? Děkuji za jakoukoli radu!

176 slov
1.8 minut čtení
20. 11. 2024
Marcela Jahodová

Zaslechl jsem podobné pocity od několika lidí. Mě osobně pomohlo začít fakt jednoduše – udělat si seznam, co mě bavilo dřív a co mě zajímá teď. Neboj se zkoušet nové věci, třeba online kurzy nebo workshopy. Někdy stačí jen malý impuls k tomu, abys zjistil, co tě opravdu láká. Co se týče strachu z investice času a peněz, tak to je normální. Zkus najít levnější nebo dokonce zdarma možnosti, jak si danou oblast osahat. Třeba nějaké webináře nebo komunitní akce. Hlavně nezapomínej na networking – povídej si s lidma kolem sebe a hledej rady od těch, co už změnu udělali. Každý krok, i malý, tě posune blíž k tomu, co hledáš. Nezapomeň, že změna je proces a nemusíš mít všechno naplánovaný hned.

122 slov
1.2 minut čtení
14. 7. 2024
Jana Vobořilová

Myslím, že to známe všichni, když se cítíme zaseknutí. Tady je pár tipů, co můžeš zkusit. Nejdřív si udělej takovou inventuru – co vlastně umíš a co tě bavilo dřív. Klidně si napiš seznam svých dovedností a zájmů. Pak se podívej na online kurzy, ale neber to jako závazek. Zkus si najít něco, co tě aspoň trošku zaujme, třeba nějaké úvodní videa nebo články. Můžeš taky vyzkoušet nějaké workshopy nebo networkingové akce, kde potkáš lidi z oboru, který tě zajímá. Někdy ti povídání s lidma otevře oči a ukáže jiné cesty.

Není špatné zkoušet věci, co tě dřív nezajímaly – třeba tě překvapí, jak moc tě to chytne. A neboj se udělat malý krok do neznáma. Důležité je nespěchat a dát si čas na rozmyšlenou. Zkoušení nových věcí je vždycky riziko, ale bez toho se neposuneš. A nakonec, klidně si najdi mentora nebo kouče – někdo, kdo ti může pomoct ujasnit si směr. Držím palce!

154 slov
1.5 minut čtení
28. 2. 2024
Vladimíra Černá
Succeed.cz/Články/Sebezdokonalování
Co dělat, když stagnujete v kariéře? Praktické tipy na překonání kariérní stagnaceObjevte zajímavé a praktické tipy, jak překonat kariérní stagnaci a rozvíjet svou profesní dráhu. Naučte se nové strategie, které vám pomohou vybudova...
1000 slov
10 minut čtení
13. 4. 2023
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky