Succeed.cz/Fórum/Jak začít investovat, když mám málo peněz?

Jak začít investovat, když mám málo peněz?

Investování je pro mě absolutně nový svět a cítím se v něm jako ryba na suchu. Mám jenom pár tisíc korun, takže se ptám, jestli je vůbec možné začít investovat, když nemám moc peněz. Vím, že existují různé možnosti jako akcie, podílové fondy nebo třeba kryptoměny, ale kde mám začít? Je lepší obrátit se na nějakého finančního poradce, nebo si všechno zjistit sám na internetu? A co když udělám chybu – jak velké riziko vlastně podstupuju? Vím, že bych měl mít nějakou rezervu na nečekané výdaje, ale jak moc bych měl investovat z toho, co mám? Jsou tu nějaké tipy na aplikace nebo platformy, které jsou vhodné pro začátečníky s nízkými částkami? Mám strach z toho, že bych mohl přijít o peníze, ale zároveň vím, že je důležité své finance rozumně spravovat a snažit se je zhodnocovat. Jaké jsou vlastně nejmenší částky, které mohu investovat? A existují nějaké alternativní metody investování pro lidi s rozpočtem jako já? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních a tipy, co fungovalo jim.

167 slov
1.7 minut čtení
12. 7. 2023
Tereza Pospíšilová

Jasně, začít investovat, i když máš málo peněz, je úplně v pohodě. Mohl bys zkusit investice do ETF nebo podílových fondů, kde můžeš začít třeba s pár stovkami. Tyhle fondy ti umožní diverzifikaci bez nutnosti kupovat jednotlivé akcie. Pokud chceš investovat do akcií, tak se podívej na platformy jako Degiro nebo Fio banka, kde můžeš obchodovat s malými částkami bez velkých poplatků.

Co se týče poradenství, můžeš zkusit najít nějaký online kurz nebo blogy o investování. Je dobrý se vzdělávat sám, ale pokud si nejsi jistý, můžeš se taky obrátit na poradce, i když to může stát víc než jen si něco přečíst.

Měl bys mít aspoň malou rezervu na nečekané výdaje, třeba 5-10 % toho, co chceš investovat. Začni s tím, co si můžeš dovolit ztratit. Riziko tady je vždycky, ale s rozumným přístupem a dlouhodobým horizontem to není tak hrozný.

Pokud jde o alternativy, můžeš zkusit crowdfunding nebo půjčky mezi lidmi (P2P), ale tam je riziko taky docela velký. Hodně lidí se teď dívá i na kryptoměny, ale tam buď opatrnej – jsou hodně volatilní. Na začátek bych doporučil držet se tradičnějších investic.

182 slov
1.8 minut čtení
16. 1. 2025
Jindřiška Jiránková

Investování s malým množstvím peněz je rozhodně možné. Začni tím, že si uděláš malý rozpočet a vyčleníš část peněz, co můžeš investovat, ale zároveň nezapomeň na rezervu na nečekané výdaje, třeba 10-20% z toho, co plánuješ investovat. Můžeš zkusit platformy jako jsou ETF nebo podílové fondy, které ti umožní investovat i s pár stovkami. Taky se podívej na aplikace pro mobilní investování, kde můžeš začít s malými částkami. Je dobrý si přečíst nějaké články a sledovat videa na YouTube, abys získal přehled. Finanční poradce může být drahej a pro začátek se to možná nevyplatí, lepší je učit se sám. Vždycky je tu riziko ztráty, ale když budeš postupovat opatrně a nebudeš investovat všechno najednou, tak jsi v pohodě. Klidně začni s pár stovkami a postupně zvyšuj investice, jak se budeš cítit jistější. Jo a co se týče kryptoměn, tam si dej pozor – jsou hodně volatilní, takže pokud nemáš zkušenosti, tak bych to zatím nechal stranou.

156 slov
1.6 minut čtení
16. 1. 2025
Bedřich Jonáš
Succeed.cz/Články/Sebezdokonalování
Kde hledat inspiraci pro zlepšení sebe sama?Objevte místa a zdroje, které vám pomohou najít motivaci a inspiraci pro kontinuální osobní růst. Článek nabízí tipy na literaturu, online kurzy, přír...
1000 slov
10 minut čtení
23. 2. 2022
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky