Succeed.cz/Fórum/Jak se přimět začít dělat úkoly včas?

Jak se přimět začít dělat úkoly včas?

Vím, že to zní jako klasický problém, ale opravdu nevím, jak se donutit k tomu, abych začal dělat úkoly včas. Často mi to trvá mnohem déle, než bych chtěl, a nakonec se to všechno nahromadí na poslední chvíli. Zkoušel jsem různé techniky, jako je plánování času nebo vytváření seznamů úkolů, ale stejně se mi nedaří dodržet termíny. Jak si vlastně vytvořit nějaký systém, který by fungoval? Všichni kolem mě říkají, že by člověk měl mít disciplínu a motivaci, ale já prostě někdy nevím, kde začít. Někdy se cítím přehlcený množstvím věcí, které musím udělat, a pak už jenom odkládám vše na později a pak mám stres. Mám pocit, že bez nějakého pevného plánu se mi to nikdy nepodaří. Jak jsem si mohl zlepšit organizaci času a udělat si čas na práci bez zbytečného stresu? Co byste doporučili? Mějte na paměti, že mám také jiné povinnosti než jen školu nebo práci, takže jak to všechno skloubit dohromady? Jaké konkrétní metody či triky používáte vy? Je nějaká aplikace nebo technika, kterou považujete za nejúčinnější? Proč se mi tak těžko začíná a co mohu udělat pro to, abych byl produktivnější? Jak najít tu správnou motivaci? Děkuji za jakoukoliv radu!

196 slov
2 minut čtení
16. 5. 2022
Vlastimil Burian

Zkus si rozdělit úkoly na menší části. Když máš před sebou velký projekt, může to vypadat jako hromada práce a je snadný to odkládat. Ale když si to rozdělíš na malý kousky, co můžeš udělat třeba za 15-20 minut, tak se ti do toho lépe půjde. Můžeš zkusit i techniku Pomodoro – 25 minut práce a pak 5 minut pauza. To by mohlo pomoct s udržením pozornosti.

Pokud jde o plánování, zkus mít nějakou jednoduchou aplikaci nebo kalendář (třeba Google Calendar). Naplánuj si konkrétní časy, kdy se budeš úkolům věnovat, a zkus to dodržovat jako schůzku. I když máš jiný povinnosti, snaž se na ty úkoly najít alespoň hodinku denně.

Motivace je fakt důležitá. Zkus se odměňovat po splnění nějakého úkolu – třeba si dopřej něco, co máš rád. A pokud máš pocit, že toho je moc, tak si sedni a vyber si priority. Co je opravdu důležitý? Věř mi, trochu organizace ti může hodně ulevit od stresu.

157 slov
1.6 minut čtení
30. 11. 2024
Vladimír Urban

Myslím, že to zná každý, kdo má hodně povinností a málo času. Zkus si třeba rozdělit úkoly na menší části a dávat si na každou část určitý čas. Pomůže ti to, aby ses necítil tak přehlcený. Zkus používat časovač, třeba 25 minut práce a 5 minut pauza (technika Pomodoro). A co se týče motivace, zkus si dát nějakou odměnu po splnění úkolu – třeba si pak pustit oblíbený seriál nebo jít ven. Hlavně se snaž mít pravidelný režim a dodržovat určité hodiny pro práci. Aplikace jako Todoist nebo Trello ti můžou pomoci s organizací úkolů. Ale to hlavní je prostě začít – nečekej na ideální okamžik, jinak to nikdy nezačneš. Držím palce!

112 slov
1.1 minut čtení
8. 7. 2023
Veronika Píchová
Succeed.cz/Články/Produktivní návyky
Jak překonat prokrastinaci: Návyky, které fungujíObjevte osvědčené metody pro překonání prokrastinace a naučte se, jak si vytvořit efektivní návyky pro pravidelnou produktivitu.
1000 slov
10 minut čtení
23. 1. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky