Succeed.cz/Fórum/Jak se lépe soustředit na práci a eliminovat rušivé vlivy?

Jak se lépe soustředit na práci a eliminovat rušivé vlivy?

V poslední době mám problém se soustředit na práci. Stále mě něco vyrušuje, ať už je to hluk z ulice, neustálé notifikace na telefonu nebo dokonce i myšlenky na domácí úkoly, které musím udělat. Zkoušel jsem různé techniky, jako je třeba Pomodoro metoda, ale stále mě to odvádí od toho, co bych měl dělat. Hledám nějaké tipy nebo rady, co by mi mohlo pomoci udržet pozornost a být produktivnější. Existují nějaké speciální aplikace, které by mohly blokovat rušivé elementy? Jaké prostředí je nejlepší pro koncentraci? Měli byste doporučit nějaké techniky, jak se lépe soustředit a nebýt rozptylován? Snažím se najít způsob, jak efektivněji pracovat a dosáhnout svých cílů bez toho, abych byl neustále vyrušován. Máte někdo vlastní zkušenosti s tím, jak si vytvořit ideální pracovní podmínky? Jak zvládáte multitasking a zároveň se soustředíte na jeden úkol? Jaké jsou vaše osvědčené triky pro zvýšení produktivity v digitálním věku? Děkuji za pomoc!

150 slov
1.5 minut čtení
22. 12. 2023
Zuzana Vyskočilová

Zní to, že se potýkáš s dost běžným problémem. Především, zkuste si najít nějaké klidné místo na práci, ideálně takový, kde tě nebude nikdo a nic vyrušovat. Zároveň se doporučuje udělat si nějaký rituál před prací, třeba si udělat kafe nebo si poslechnout oblíbenou hudbu, aby ses dostal do pracovního módu. Co se notifikací týče, existuje spousta aplikací jako Forest nebo Focus@Will, které ti pomohou odříznout se od rozptýlení. Zkus také používat režim „neobtěžovat“ na telefonu a počítači. Pomodoro metoda je fajn, ale nezapomeň si dávat i delší pauzy, aby ses mohl trošku vyčistit hlavu. A multitasking? To fakt nedoporučuju, radši se soustřeď na jeden úkol a ten dodělej. Dobrej osvětlený prostor a pohodlná židle dělají zázraky pro produktivitu. Hlavně buď trpělivý a zkoušej různé metody, co ti sedí.

129 slov
1.3 minut čtení
30. 11. 2024
Matěj Štěpán

Soustředění je fakt těžký, když tě pořád něco vyrušuje. Zkus si nastavit konkrétní čas na práci, kdy se fakt budeš snažit nic nedělat a soustředit se jen na úkol. Mně se osvědčilo mít telefon na letadle nebo ho klidně schovat do jiný místnosti. Hluk z ulice? Někdo doporučuje sluchátka s potlačením hluku, ale klidně si pusť nějakou podcastovou hudbu nebo zvuky přírody. Co se týče prostředí, snaž se mít pracovní stůl uklizený a bez zbytečností. Je to o rutině - zkus třeba napsat seznam úkolů a pak si je odškrtávat. Také funguje, když si dáš pauzy po určitých intervalech, třeba každou hodinu. Appky jako Forest nebo Focus@Will by taky mohly pomoct, blokujou notifikace a tak. A pokud jde o multitasking, ten radši úplně vypusť, zkus se soustředit na jednu věc a dodělat ji než skákat mezi úkoly. Zkrátka si nastav pravidla a drž se jich.

146 slov
1.5 minut čtení
6. 10. 2024
Filip Kovařík
Succeed.cz/Články/Produktivní návyky
Jak překonat prokrastinaci: Návyky, které fungujíObjevte osvědčené metody pro překonání prokrastinace a naučte se, jak si vytvořit efektivní návyky pro pravidelnou produktivitu.
1000 slov
10 minut čtení
23. 1. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky