Succeed.cz/Fórum/Jak najít správného mentora, který mi pomůže v kariéře?

Jak najít správného mentora, který mi pomůže v kariéře?

V dnešním rychle se měnícím světě podnikání a kariérního růstu je čím dál tím důležitější mít po svém boku někoho, kdo vás může nasměrovat a inspirovat. Chtěl bych se zeptat, jak vlastně najít toho pravého mentora, který mi pomůže v mé kariéře? Je to komplexní úkol, ale co všechno byste měli zvážit? Jaké vlastnosti by měl váš mentor mít, aby byl pro vás opravdu přínosný? Hledám někoho, kdo rozumí mému oboru a má bohaté zkušenosti, ale také je otevřený sdílení svých znalostí. Jaké kroky podniknout, abych zjistil, jestli je daný člověk skutečně ten pravý? Mám se obrátit na své kontakty nebo hledat na sociálních sítích jako LinkedIn? Zajímalo by mě také, jak navázat první kontakt – měl bych být přímočařejší a říct mu o svých cílech, nebo raději začít konverzaci volněji? A co se týče očekávání – jakým způsobem bych měl komunikovat své potřeby a cíle, abychom si vzájemně rozuměli? Vím, že dobrý mentoring může být zásadní pro můj profesní rozvoj, proto bych rád dostal tipy od těch, kteří už nějakého mentora našli. Jaké jsou vaše zkušenosti s hledáním mentora? Co vám pomohlo nebo co jste dělali špatně? Díky za všechny rady!

192 slov
1.9 minut čtení
13. 11. 2023
Stanislav Navrátil

Mentora hledat není vůbec snadné, ale začít bys měl u svých kontaktů. Zkus promluvit s lidmi, které znáš, a zjistit, jestli znají někoho v tvém oboru. LinkedIn je taky super, tam můžeš najít profily lidí s požadovanými zkušenostmi. Než oslovíš vybraného člověka, prozkoumej jeho práci a úspěchy, aby ses mohl lépe propojit a ukázat zájem.

Co se týče prvního kontaktu, zkus začít volnějším způsobem – třeba se zeptej na názor na něco aktuálního v oboru. Až si navážete kontakt, můžeš zmínit své cíle a co od něj očekáváš. Klíčové je být upřímný a otevřený ohledně toho, co potřebuješ.

Jo a pamatuj, že mentoring by měl být oboustranný vztah. Takže buď připraven i ty přinést něco do diskuze. Měj na paměti, že tvůj mentor má pravděpodobně hodně práce, takže se snaž být efektivní v komunikaci a časově ohleduplný. Hodně štěstí!

138 slov
1.4 minut čtení
25. 5. 2024
Jiří Drábek

Najít správného mentora není žádná sranda, ale určitě se to dá zvládnout. Hlavně si ujasni, co přesně od něj chceš – jestli nějaké konkrétní dovednosti, nebo spíš obecné rady ohledně kariéry. Je fajn, když má zkušenosti z tvého oboru, ale ještě důležitější je, aby byl otevřený a ochotný ti předávat znalosti. Zkus nejdřív prozkoumat své vlastní kontakty, možná máš někoho v síti, kdo by ti mohl pomoct. LinkedIn je taky super platforma na hledání mentorů – tam můžeš najít lidi podle oboru a jejich zkušeností.

Když už na někoho narazíš, snaž se s ním nejdřív navázat normální konverzaci. Klidně začni tím, co tě na jeho práci zaujalo. Jakmile se začne povídat, můžeš mu říct o svých cílech a co od něj očekáváš. Důležité je být upřímný a otevřený o tom, co potřebuješ. A pokud se setkáte osobně, tak buď přirozený a neboj se ptát na konkrétní věci. Většinou ti rádi pomůžou, pokud vidí tvůj zájem.

Pamatuj si taky, že vztah s mentorem je oboustranný – musíš být ochotný naslouchat a přijímat kritiku. Mělo by to být něco jako partnerský vztah, kde si vzájemně pomáháte růst. Takže klidně experimentuj a nevzdávej to! Dobré mentoringové vztahy můžou hodně obohatit tvůj profesní život.

200 slov
2 minut čtení
15. 6. 2024
Barbora Zachová
Succeed.cz/Články/Mentoring a koučink
Jak efektivně využít mentoring k transformaci kariéry?Objevte, jaký vliv má správný mentor na vaši kariérní dráhu a jak vybrat toho pravého.
1000 slov
10 minut čtení
25. 4. 2022
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky