Succeed.cz/Fórum/Kde začít hledat mentora v kariéře?

Kde začít hledat mentora v kariéře?

Zjistit, kde začít s hledáním mentora, může být opravdu složité, obzvlášť když se snažíte posunout ve své kariéře nebo třeba přejít do úplně nové oblasti. Třeba máte před sebou otázku, jak vlastně najít někoho, kdo vás nasměruje a poskytne cenné rady a zkušenosti. Zkoušel jsem se ptát svých známých, ale většina z nich si není jistá, kde se dá takový mentor vůbec najít. Myslel jsem, že by bylo dobré oslovit lidi na LinkedInu, ale nejsem si jistý, jak na to jít správně. Měla bych posílat zprávy lidem, kteří mě zaujali? Nebo se raději pokusit o osobní kontakt? Co když mi nikdo neodpoví? Kromě toho přemýšlím, jestli by nebylo lepší najít si nějakou profesní skupinu nebo komunitu zaměřenou na rozvoj kariéry. Jsou vůbec takové skupiny efektivní pro hledání mentora? Jaké jsou zkušenosti lidí, kteří našli svého mentora tímto způsobem? Také mě napadlo přihlásit se na nějaké networkingové akce nebo workshopy zaměřené na moji profesi – možná bych tam narazil na někoho, kdo by mohl mít zájem mi pomoci. Ale co když je to všechno jen ztráta času a já nenajdu nikoho, kdo by mi skutečně pomohl? Jaká jsou kritéria pro výběr mentora? Měl by mít konkrétní zkušenosti v oboru, který mě zajímá, nebo je důležité spíše to, aby s mým stylem komunikace ladil? Na co bych si měl dát pozor při výběru? Mám vůbec šanci najít někoho kvalitního v dnešní době, kdy je tolik lidí zaneprázdněných svou vlastní prací? Jak se vlastně navazuje takový vztah s mentorem a co od něj mohu očekávat? Doufám, že mi někdo poradí a podělí se o své zkušenosti s hledáním mentora.

266 slov
2.7 minut čtení
17. 11. 2024
Simona Zichová

Hledání mentora může být fakt obtížný, ale zkus pár věcí. LinkedIn je super místo, jak oslovit lidi. Klidně posílej zprávy lidem, co tě zajímají, ale buď konkrétní. Napiš, co tě na jejich práci fascinuje a proč bys rád dostal jejich pohled. Je fakt dobrý mít osobní kontakt, ale když se to nepovede, tak nevadí.

K profesním skupinám – ty můžou být hodně užitečný. Zjisti, jestli ve tvém oboru nějaká funguje a přihlas se. Networkingové akce? To je taky fajn nápad, tam potkáš lidi a možná i někoho, kdo má zájem ti pomoct.

Kritéria pro výběr mentora? Jo, měl by mít zkušenosti v oboru, co tě zajímá, ale i to, jak s ním komunikuješ. Důležité je, aby ti rozuměl a aby ses s ním cítil dobře.

A neboj se toho! I když je dneska všechno rychlý a lidi mají plno práce, pořád jsou i ti, co rádi pomůžou. Vztah s mentorem se buduje pomalu – dej mu čas a buď otevřenej jeho radám. Očekávej konstruktivní kritiku a podporu v kariérním růstu. Takže jdi do toho a hodně štěstí!

174 slov
1.7 minut čtení
21. 10. 2024
Libor Hloušek

Pokud hledáš mentora, začni určitě na LinkedInu, to je dobrý první krok. Můžeš posílat osobní zprávy lidem, co mě zaujali a mají zkušenosti v oboru, co tě zajímá. Buď konkrétní – napiš, proč tě jejich profil zaujal a co bys chtěl od nich vědět. Můžeš zkusit i profesní skupiny na Facebooku nebo jiných platformách – tam často najdeš lidi ochotné pomoct. Networkingové akce jsou taky fajn, ale spíš jde o to, jak se s lidmi propojíš. Často stačí jeden dobrý kontakt a může to vyústit v něco užitečného.

Co se týče výběru mentora, měl by mít zkušenosti v tom, co děláš nebo chceš dělat. Ale taky je důležité, aby si s ním rozuměl a měl podobný styl komunikace. Zkus si udělat seznam lidí, co by ti mohli sednout – pak se ti to lépe hledá. A neboj se oslovit víc lidí, odpovědi se různí a nemusíš hned narazit na někoho skvělého.

Vztah s mentorem se buduje postupně – musíš být otevřený, klást otázky a naslouchat radám. Očekávej podporu a cenné rady, ale buď připravený i na kritiku. Taky si dej pozor, aby to byl někdo, kdo má čas a chuť ti pomoci, protože dneska je fakt hodně lidí zaneprázdněných. Tak hodně štěstí a nevzdávej to!

205 slov
2.1 minut čtení
3. 12. 2024
Jakub Sedláček
Succeed.cz/Články/Mentoring a koučink
Kdy a jak hledat mentora ve vašem profesním životě?Průvodce, který vám ukáže klíčové momenty v kariéře pro hledání mentora a jak zahájit tuto spolupráci.
1000 slov
10 minut čtení
26. 12. 2023
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky