Kde začít hledat mentora v kariéře?
Zjistit, kde začít s hledáním mentora, může být opravdu složité, obzvlášť když se snažíte posunout ve své kariéře nebo třeba přejít do úplně nové oblasti. Třeba máte před sebou otázku, jak vlastně najít někoho, kdo vás nasměruje a poskytne cenné rady a zkušenosti. Zkoušel jsem se ptát svých známých, ale většina z nich si není jistá, kde se dá takový mentor vůbec najít. Myslel jsem, že by bylo dobré oslovit lidi na LinkedInu, ale nejsem si jistý, jak na to jít správně. Měla bych posílat zprávy lidem, kteří mě zaujali? Nebo se raději pokusit o osobní kontakt? Co když mi nikdo neodpoví? Kromě toho přemýšlím, jestli by nebylo lepší najít si nějakou profesní skupinu nebo komunitu zaměřenou na rozvoj kariéry. Jsou vůbec takové skupiny efektivní pro hledání mentora? Jaké jsou zkušenosti lidí, kteří našli svého mentora tímto způsobem? Také mě napadlo přihlásit se na nějaké networkingové akce nebo workshopy zaměřené na moji profesi – možná bych tam narazil na někoho, kdo by mohl mít zájem mi pomoci. Ale co když je to všechno jen ztráta času a já nenajdu nikoho, kdo by mi skutečně pomohl? Jaká jsou kritéria pro výběr mentora? Měl by mít konkrétní zkušenosti v oboru, který mě zajímá, nebo je důležité spíše to, aby s mým stylem komunikace ladil? Na co bych si měl dát pozor při výběru? Mám vůbec šanci najít někoho kvalitního v dnešní době, kdy je tolik lidí zaneprázdněných svou vlastní prací? Jak se vlastně navazuje takový vztah s mentorem a co od něj mohu očekávat? Doufám, že mi někdo poradí a podělí se o své zkušenosti s hledáním mentora.