Succeed.cz/Fórum/Jak zjistit, zda je můj mentor ten pravý pro mě?

Jak zjistit, zda je můj mentor ten pravý pro mě?

Mám takový pocit, že hledání správného mentora je fakt důležitá věc, ale jak vlastně poznat, jestli je ten člověk pro mě ten pravý? Někdy mám pocit, že se to může zdát jako náhoda nebo prostě štěstí, ale chtěl bych mít nějaké jasné znaky nebo indície, podle kterých bych mohl posoudit, jestli si rozumíme. Jaké otázky bych si měl položit? Co by měl můj mentor umět a jak by se měl chovat? Je důležité, aby měl zkušenosti v oboru, nebo spíš nějaké soft skills, jako je empatie a schopnost naslouchat? Zajímalo by mě také, jakou roli hrají hodnoty a cíle při výběru mentora. Měly by být naše cíle sladěné, nebo je fajn mít někoho úplně jiného, kdo vidí věci z jiného úhlu? A co když zjistím, že po nějaké době mi mentor už nesedí – jak to řešit? Je normální měnit mentory, nebo by to mělo být něco dlouhodobého? Snad můžete poradit, jak na to!

154 slov
1.5 minut čtení
2. 4. 2024
Dana Špačková

Hledání správného mentora může být fakt složitý. Důležitý je, aby mezi vámi fungovala chemie. Zkus si položit otázky jako: "Rozumíme si?" nebo "Cítím se s ním pohodlně?". Mentor by měl mít zkušenosti v oboru, ale taky dobré soft skills jako empatii a schopnost naslouchat. Hodnoty a cíle by měly být aspoň trochu sladěné, aby tě mentor dokázal posunout správným směrem. Na druhou stranu, někdy je fajn mít někoho z jiného úhlu pohledu, to může otevřít oči. A pokud po čase zjistíš, že ti nesedí, klidně to řeš. Je normální měnit mentory, protože jak rosteš ty, může se měnit i tvoje potřeba podpory. Takže neboj se hledat dál, když to nefunguje.

110 slov
1.1 minut čtení
6. 12. 2024
Miroslav Pánek

No, hledání správného mentora je fakt důležitý. Aby ti sedl, měl by mít zkušenosti v oboru, ale taky ty soft skills jako empatii a schopnost naslouchat. Zkus si položit otázky, jako jestli tě motivuje a inspiruje, nebo jestli ti rozumí. Je fajn mít s ním podobné hodnoty a cíle, ale někdy může být i dobré mít někoho, kdo vidí věci z jiného úhlu. Takže to chce najít takovou rovnováhu. A když zjistíš, že ti už nesedí, není problém si najít nového. Je normální měnit mentory podle toho, jak se vyvíjíš, takže se toho neboj. Důležitý je, aby tě mentor posouval dál a pomáhal ti v růstu.

106 slov
1.1 minut čtení
21. 12. 2024
Ivana Zajícová
Succeed.cz/Články/Mentoring a koučink
Kdy a jak hledat mentora ve vašem profesním životě?Průvodce, který vám ukáže klíčové momenty v kariéře pro hledání mentora a jak zahájit tuto spolupráci.
1000 slov
10 minut čtení
26. 12. 2023
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky