Succeed.cz/Fórum/Jak najít dobrého mentora pro můj biznis?

Jak najít dobrého mentora pro můj biznis?

Když se člověk rozhodne vrhnout do podnikání, často narazí na spoustu výzev a nejasností. A právě v těchto chvílích si říkám, jak moc by mi pomohl nějaký zkušenější člověk, který už si těmi kroky prošel a ví, co dělá. Takže se ptám, jak najít dobrého mentora pro můj biznis? Je to vůbec možné najít někoho, kdo má potřebné zkušenosti a zároveň je ochotný sdílet své znalosti? Mám v plánu začít s podnikáním v oblasti digitálních služeb a cítím, že bych potřeboval někoho, kdo mě nasměruje správným směrem. Jaké jsou nejlepší způsoby, jak navázat kontakt s potenciálním mentorem? Mám oslovit lidi přímo v mém okolí, nebo spíš hledat online? A co když jsem nervózní z toho, že bych je měl oslovit? Jaký přístup zvolit, abych nevypadal jako naprostý nováček? A co se týče očekávání – jaké otázky bych měl mít na mysli při prvním setkání? Jak zjistit, jestli je mentor opravdu ten pravý pro mě? Chtěl bych mít někoho, kdo bude otevřený a ochotný mi poskytnout cenné rady i kritiku. Jaké vlastnosti by měl dobrý mentor mít? Narazil jsem na různé platformy a skupiny na sociálních sítích zaměřené na podnikání; jsou tyto místa dobrou volbou pro hledání mentora? Nebo bych měl raději navštívit nějaké networkingové akce? Každopádně, pokud má někdo zkušenosti s hledáním mentora a může poskytnout nějaké tipy nebo vlastní příběhy, byl bych velmi vděčný. Myslím si, že kvalitní mentorství může být klíčem k úspěchu v mé podnikatelské cestě. Děkuju předem za jakoukoli radu!

244 slov
2.4 minut čtení
16. 7. 2023
Irena Malíková

Hledání mentora je fajn nápad, fakt ti to může pomoct. Zkus se podívat do svého okolí – kamarádi, známí, nebo třeba někdo z rodiny, kdo už něco podniká. Většinou mají lidi ochotu pomoci, když je oslovíš slušně. Pokud ti to ale přijde moc, tak online platformy jako LinkedIn nebo různé podnikatelské skupiny na Facebooku jsou taky super. Můžeš tam potkat lidi se zkušenostmi v digitálních službách.

Když někoho oslovíš, buď přirozený, neboj se ukázat svůj zájem a nadšení. Můžeš začít tím, co děláš a proč bys rád dostal pomoc. Na prvním setkání se neboj ptát na konkrétní věci ohledně tvého byznysu a jak ty dotyční začínali. Hlavní je, aby ses cítil dobře a měli jste dobrou chemii. Dobrý mentor by měl být otevřený a upřímný, umět ti poskytnout jak rady, tak konstruktivní kritiku.

Networkingové akce jsou také skvělá příležitost – tam potkáš spoustu lidí s různými zkušenostmi a někdo by mohl mít zájem tě posunout dál. A pamatuj, že i ty máš co nabídnout. Tak hodně štěstí!

166 slov
1.7 minut čtení
31. 7. 2024
Milada Kuchařová

Hledání mentora může být fakt výzva, ale není to nemožný úkol. Zkus se podívat na lidi ve svým okolí, třeba v profesních skupinách nebo na různých networkingových akcích. Osobní kontakt je často lepší, než psát někomu online, i když samozřejmě i to má svoje místo. Když někoho oslovíš, snaž se být přímý a říct mu, co děláš a co od něj očekáváš. Neboj se říct, že jsi nováček - většina mentorů to bere jako plus, když vidí tvůj zájem. Při prvním setkání se zaměř na otázky ohledně jejich zkušeností, co by udělali jinak a podobně. Dobrý mentor by měl mít nejen znalosti, ale i ochotu ti pomoct a sdílet kritiku. Nezapomeň se podívat na online platformy jako LinkedIn nebo specializovaný fóra - tam můžeš najít spoustu lidí s cennými zkušenostmi. Hlavně buď otevřený a neboj se vyhledat pomoc, je to normální součást podnikání.

143 slov
1.4 minut čtení
26. 3. 2024
Zdeňka Kříčková
Succeed.cz/Články/Mentoring a koučink
Kdo je ideálním koučem pro váš růst?Objevte, jak vybrat ideálního kouče, který podpoří vaše cíle a ambice. Zjistěte klíčové charakteristiky, které by měl mít váš kouč pro efektivní osobn...
1000 slov
10 minut čtení
10. 5. 2020
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky