Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když mám pocit, že stagnuji v kariéře?

Co dělat, když mám pocit, že stagnuji v kariéře?

Mám takový pocit, že se mi v práci nedaří. Jako bych byl na místě a nikam se neposouval. Mám pocit, že stagnuji v kariéře a nevím, co s tím dělat. Všichni kolem mě dostávají povýšení nebo nové projekty a já pořád dělám to samé bez jakéhokoliv zlepšení. Zkoušel jsem mluvit se svým šéfem o možnostech, ale vždycky mi říká, že máme málo práce nebo že se musím více snažit. Někdy si říkám, jestli to je jenom tím, že jsem se dostal do rutiny, nebo jestli mi něco uniká. Možná bych měl zkusit nějaké kurzy nebo školení, abych si rozšířil znalosti a dovednosti. Ale nejsem si úplně jistý, co by bylo pro mě to pravé. A co když to nepomůže? Mám vůbec nějakou šanci na změnu? Taky jsem zvažoval změnu zaměstnání, ale bojím se toho kroku. Jak poznat, kdy je ten správný čas jít dál? Nechci udělat unáhlené rozhodnutí a nakonec litovat. Uvědomuju si, že bych měl být proaktivní a hledat příležitosti, ale cítím se zaseknutý. Možná je problém i v tom, že nevím, jak si stanovit cíle nebo jak se motivovat k dalšímu rozvoji. Jak se dostat z téhle stagnace? Co vlastně funguje? Má někdo podobnou zkušenost a mohl by poradit?

201 slov
2 minut čtení
25. 5. 2022
Emil Holuša

Tak to znám, taky jsem se takhle cítil. Když máš pocit, že stagnuješ, může to být fakt frustrující. Myslím, že bys měl zkusit pár věcí. Třeba si stanovit konkrétní cíle, ať víš, na co se soustředit. Můžeš začít tím, že zjistíš, co tě baví a co bys chtěl dělat jinak. Pokud máš možnost, tak si udělej nějaké kurzy nebo školení – rozšíříš si obzory a třeba ti to otevře nové příležitosti. Hlavně se neboj oslovit kolegy nebo lidi z oboru, co dělají něco, co tě zajímá. Zjisti, jak oni se k tomu dostali.

Pokud to nepomůže, zvaž změnu zaměstnání. Někdy je potřeba udělat krok zpět, abys mohl udělat dva kroky vpřed, ale nebuď unáhlený. Sleduj trh práce a uvidíš, kdy je vhodná doba na změnu. A pokud opravdu cítíš, že ti něco uniká v současné práci, tak prostě nečekej až ti někdo nabídne nový projekt – buď aktivní a snaž se navrhnout něco sám.

Taky můžeš zkusit říct šéfovi konkrétně, co bys chtěl dělat víc nebo na čem bys rád pracoval. Někdy stačí jen trochu iniciativy a otevřenosti k novým zkušenostem. Držím palce!

181 slov
1.8 minut čtení
7. 7. 2022
Filip Staněk

Měl jsem podobný pocit, že se nikam neposouvám. Je dobrý nápad zkusit nějaké kurzy, ale hlavně se zaměř na to, co tě zajímá. Zjisti, co ti chybí a co bys chtěl umět. Třeba je to něco jako vedení projektů nebo komunikace. V tomhle ti školení může hodně pomoct. Zkus si také promluvit s kolegy, co dělají jinak, nebo se zapoj do nových projektů v práci, i když jsou menší. Někdy stačí malá změna perspektivy nebo úkolu. Co se týče změny zaměstnání, to je velký krok a je fajn uvažovat nad tím dlouhodobě. Pokud cítíš, že už nemáš šanci na růst ve firmě, může být změna správná volba. Ale nedělej unáhlená rozhodnutí, zvaž všechna pro a proti. A hlavně si dej čas na přemýšlení a nevzdávej to! Stagnace se dá překonat.

130 slov
1.3 minut čtení
6. 2. 2023
Věra Fučíková
Succeed.cz/Články/Mentoring a koučink
Kdo je ideálním koučem pro váš růst?Objevte, jak vybrat ideálního kouče, který podpoří vaše cíle a ambice. Zjistěte klíčové charakteristiky, které by měl mít váš kouč pro efektivní osobn...
1000 slov
10 minut čtení
10. 5. 2020
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky