Succeed.cz/Fórum/Jak poznám, že mi mentoring opravdu pomáhá?

Jak poznám, že mi mentoring opravdu pomáhá?

V poslední době jsem se začal zabývat myšlenkou, že bych mohl využít mentoring, abych posunul svou kariéru kupředu. Přemýšlím ale, jak vlastně poznám, že mi mentoring skutečně pomáhá a není to jen ztráta času? Zatím jsem neměl žádnou zkušenost s mentoringem, takže mi to přijde dost nejisté. Jaké konkrétní signály bych měl hledat, abych si byl jistý, že tento proces má smysl? Mělo by to být něco jako zlepšení dovedností, nebo snad větší sebevědomí v rozhodování? Jak se vůbec měří pokrok v oblasti osobního rozvoje, když máte mentora? Myslíte si, že je důležité mít nějaké konkrétní cíle již na začátku nebo se to může vyvíjet v průběhu spolupráce? A co když mám pocit, že se nic moc nezměnilo, i když jsem se snažil? Jak dlouho trvá obvykle vidět nějaké výsledky? Je normální mít občas pochybnosti o tom, jestli je mentor ten pravý pro mě? Jaké máte zkušenosti vy s mentoringem a co vám pomohlo určit jeho přínos? Děkuji za vaše názory!

161 slov
1.6 minut čtení
3. 6. 2024
Martin Fučík

Mentoring může být super, ale je fakt důležitý to posuzovat. Když začneš mít pocit, že se ti zlepšuje sebevědomí, lépe se rozhoduješ a ty věci kolem kariéry ti přijdou jasnější, to už je dobrý signál. Zkus si nastavit nějaký cíle na začátku, ale neboj, klidně se to může měnit jak postupujete dál. Měření pokroku může být třeba ve formě konkrétních dovedností, který jsi se naučil nebo úspěchů, který jsi dosáhl. Občas je normální mít pochybnosti o mentorovi - není to vždy ideální fit. A co se týče výsledků, to chce čas; někdy uvidíš změny za pár měsíců, jindy to trvá déle. Klíčový je otevřený přístup a trpělivost. Takže když máš pocit, že se aspoň trochu posouváš, tak to asi smysl má.

121 slov
1.2 minut čtení
30. 10. 2024
Adam Tvrdík

Mentoring může být fakt užitečnej, ale záleží na pár věcech. Prvně se zamysli nad tím, co vlastně chceš dosáhnout. Mít jasné cíle na začátku ti může pomoct vidět pokrok. Když začneš cítit, že se zlepšuješ v dovednostech nebo se ti zvyšuje sebevědomí, tak to je dobrý signál, že mentoring funguje. Důležitý je sledovat, jak se posouváš v rozhodování a jestli se ti daří lépe řešit problémy, co dřív byly těžký. Je normální mít obavy nebo pochybnosti o mentorovi, ale pokud ti dává zpětnou vazbu a ty ji využíváš, je to pozitivní znak. Obvykle trvá nějakej čas, než uvidíš výsledky – třeba pár měsíců. Pokud toho moc nevidíš ani po delší době a cítíš se pořád stejně, možná je čas to přehodnotit. Klíčový je otevřený dialog s mentorem a ochota se učit.

131 slov
1.3 minut čtení
4. 7. 2024
Antonín Kotek
Succeed.cz/Články/Mentoring a koučink
Jak měřit úspěch vašeho osobního rozvoje díky mentoringu?Zjistěte, jak efektivně sledovat svůj osobní a profesionální růst prostřednictvím mentoringového procesu. Získejte praktické tipy a nástroje pro hodno...
1000 slov
10 minut čtení
26. 4. 2024
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky