Succeed.cz/Fórum/Měly by být mé cíle při mentoringu konkrétní? Jak to udělat?

Měly by být mé cíle při mentoringu konkrétní? Jak to udělat?

Když přemýšlím o tom, jak správně nastavit cíle pro mentoring, začínám mít pocit, že to není vůbec jednoduché. Mám pocit, že pokud jsou cíle příliš vágní, tak se mi nemusí podařit dosáhnout toho, co vlastně chci. Ale na druhou stranu, když jsou cíle příliš konkrétní, může být těžké je splnit a pak se cítím frustrovaně. Jak to vlastně vybalancovat? Měly by být mé cíle při mentoringu konkrétní, nebo je lepší mít širší pohled na věc? Jaké jsou nejlepší praktiky pro nastavení těchto cílů? A co si vlastně mám představit pod tím konkrétním cílem – to znamená mít jasně definovaný výsledek nebo spíš nějaký plán? Jak mohu zjistit, zda jsou mé cíle realistické a dosažitelné? Mohli byste mi prosím poradit, jak správně formulovat tyto cíle a jestli je důležité je průběžně přehodnocovat podle toho, jak se posouvám vpřed? Děkuji za jakoukoliv radu!

141 slov
1.4 minut čtení
12. 8. 2024
Zuzana Jelínková

Nastavení cílů pro mentoring je fakt důležité, aby ses posunul dál. Měly by být konkrétní, ale zároveň flexibilní. Nechci říkat, že se musíš držet nějakého striktního plánu, ale mít jasnou představu o tom, co chceš dosáhnout, ti pomůže. Například místo "chci být lepší" si říct "chci zlepšit své prezentační dovednosti a udělat tři prezentace za tři měsíce". Takhle to máš jasně dané a víš, na co se soustředit.

Je dobrý pravidelně cíle přehodnocovat, protože jak se vyvíjíš, může se změnit i to, co chceš. Zjistit, jestli jsou cíle realistické je o tom podívat se na svoje schopnosti a časové možnosti. Pokud si nejseš jistý, klidně se zeptej svého mentora na názor. A pamatuj, že i když jsou cíle konkrétní, měly by tě motivovat a ne stresovat.

126 slov
1.3 minut čtení
7. 10. 2024
Emil Kříček

Určitě je fajn mít cíle konkrétní, ale nemusí být úplně rigidní. Zkus si stanovit SMART cíle – tedy specifické, měřitelné, dosažitelné, relevantní a časově vymezené. Místo "chci se zlepšit v práci" si dej třeba "do konce čtvrtletí chci zvládnout tři nové projekty a dostat pozitivní zpětnou vazbu od nadřízeného". Takhle víš, co přesně chceš a jak to změřit.

A neboj se cílů občas upravit. Jak se posouváš, můžeš zjistit, že některé věci už ti nedávají smysl nebo prostě chceš jít jiným směrem. To je normální. Průběžné přehodnocování cílů ti pomůže zůstat motivovaný a udržet si realistické očekávání.

Takže jo, konkretizuj, ale nezaslep se tím, co sis na začátku určil. Flexibilita je důležitá! Možná si třeba i najdi mentora, který ti pomůže s formováním těch cílů a dá ti zpětnou vazbu. Držím palce!

131 slov
1.3 minut čtení
4. 9. 2024
Pavla Lacinová
Succeed.cz/Články/Mentoring a koučink
Jak měřit úspěch vašeho osobního rozvoje díky mentoringu?Zjistěte, jak efektivně sledovat svůj osobní a profesionální růst prostřednictvím mentoringového procesu. Získejte praktické tipy a nástroje pro hodno...
1000 slov
10 minut čtení
26. 4. 2024
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky