Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když někdo nereaguje na moje naslouchání?

Co dělat, když někdo nereaguje na moje naslouchání?

Nedávno jsem se dostal do situace, kdy jsem se snažil být dobrým posluchačem pro jednoho mého blízkého. Chci říct, že to bylo opravdu důležité a cítil jsem, že potřebuje moji podporu a porozumění. Snažil jsem se mu věnovat veškerou svou pozornost, abych mu ukázal, že mi na něm záleží. Jenže, čím víc jsem se snažil naslouchat, tím méně měl on zájem o to mluvit. Bylo to frustrující! Takže teď přemýšlím, co mám dělat v takových situacích? Je někdo, kdo má podobnou zkušenost? Jak reagovat, když mám pocit, že mé naslouchání je ignorováno nebo přehlíženo? Mám třeba zkusit jiný přístup nebo změnit téma? Je lepší se zeptat přímo, jestli chce mluvit o něčem jiném, nebo to nechat na něm? Někdy mám pocit, že si lidé nechtějí povídat nebo se prostě necítí dobře sdílet své myšlenky. Jak jim mohu pomoci otevřít se? A co dělat, když se cítím zklamaný z toho, že mě nevnímají tak, jak bych si představoval? Zajímalo by mě také, jestli je dobré prosazovat své názory a pocity v situacích jako je tahle nebo raději počkat na moment, kdy budou ochotni komunikovat. Věřím, že každý máme své důvody pro to, proč mluvíme či mlčíme. Jak to tedy správně uchopit a neztratit motivaci být dobrým posluchačem? Rád bych slyšel vaše názory a rady!

213 slov
2.1 minut čtení
8. 10. 2024
Denisa Poláková

Když někdo nereaguje na tvoje naslouchání, může to být fakt frustrující. Někdy lidi prostě nejsou připravení mluvit, i když bys chtěl, aby se otevřeli. Možná máš pravdu, že je lepší zkusit jiný přístup nebo klidně změnit téma. Zkus se zeptat, jestli je něco, co by chtěl sdílet, ale nedělej to moc nátlakově. Někdy je potřeba nechat jim prostor a nedělat si z toho hlavu. Taky si uvědom, že tvoje snaha je důležitá, i když se zdá, že tě ignorují. Můžeš je povzbudit k otevření tím, že ukážeš, že jsi tam pro ně a že nevadí, když nechtějí mluvit. A co se týče tvých pocitů – není špatné je vyjádřit, ale zkus to udělat v momentě, kdy to bude vhodné. Klíčem je trpělivost a respekt k jejich tempu. Každý má svoje důvody pro mlčení.

133 slov
1.3 minut čtení
26. 10. 2024
Martin Havlíček

Když někdo nereaguje na tvoje naslouchání, může to být hodně frustrující. Možná se prostě necítí dobře mluvit, nebo mají v hlavě něco jiného. Zkus se jich zeptat, jestli potřebují čas, nebo jestli radši nechtějí mluvit o něčem jiném. Někdy je lepší nechat prostor a nesnažit se nutit konverzaci. Pokud máš pocit, že se neotevírají, můžeš zkusit jemně sdílet něco ze svých pocitů, aby viděli, že jsi otevřený. Ale nezapomeň, že každý má své důvody pro ticho a někdy je lepší být trpělivý. Neztrácej motivaci! S časem se třeba uvolní a začne sám. Hlavně nevzdávat se a držet si otevřenou mysl.

100 slov
1 minut čtení
19. 12. 2024
Dominik Macháč
Succeed.cz/Články/Mezilidské dovednosti
Zlepšení aktivního naslouchání jako klíč k úspěšným vztahůmObjevte, jak zlepšit své aktivní naslouchání a tím posílit své vztahy v profesním i osobním životě. Získejte tipy a techniky pro efektivní interakci.
1000 slov
10 minut čtení
14. 3. 2024
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky