Succeed.cz/Fórum/Jak zlepšit komunikaci a důvěru v týmu?

Jak zlepšit komunikaci a důvěru v týmu?

Rozhodl jsem se napsat, protože mám pocit, že s komunikací v našem týmu to není úplně ono. Vždycky je tam nějaké napětí, někdo se necítí dostatečně zapojený nebo se objevují nedorozumění. Mám tým lidí, kteří jsou skvělí ve svém oboru, ale když přijde na to, jak spolu mluvit nebo si vzájemně důvěřovat, tak je to jako bychom byli každý na jiné lodi. Jaké jsou nejlepší způsoby, jak otevřít dialog mezi námi a vytvořit atmosféru, kde si budeme více věřit? Přemýšlel jsem o pravidelných poradách nebo brainstormingových sezeních, ale nevím, jestli to bude stačit. Jak motivovat ostatní, aby sdíleli své názory a nebyli nervózní z toho, co si o nich ostatní myslí? Jak se dá udělat to, aby se lidé cítili komfortně při vyjadřování svých myšlenek? Proč některé týmy dokážou fungovat jako dobře promazaný stroj zatímco my máme spoustu problémů s komunikací? Zkoušel jsem různé přístupy, ale pořád nemám pocit, že by se něco zásadního změnilo. Máte nějaké tipy nebo osobní zkušenosti, které by mi mohly pomoci? Chtěl bych najít způsob, jak zlepšit naši vzájemnou důvěru a otevřenost, abychom mohli dosáhnout lepších výsledků a užít si práci víc. Co byste doporučili?

190 slov
1.9 minut čtení
15. 12. 2024
Anna Zemanová

Myslím si, že to chce hlavně pravidelný a otevřený dialog. Zkus nějaké neformální setkání, třeba oběd nebo kávu, kde se lidi nebudou cítit pod tlakem a mohou si v klidu pokecat. Možná by pomohlo i nějaké teambuildingové aktivity, kde si lidi zažijou společné zážitky a uvolní se. Důležitý je i atmosféra - snažte se vytvořit prostředí, kde se lidé nebojí vyjádřit svoje názory, třeba tím, že vždycky pochválíte dobré nápady a žádný názor není blbý. Někdy je dobré zavést i anonymní zpětnou vazbu, aby mohli lidé říct, co si opravdu myslí bez obav. Je to běh na dlouhou trať, ale postupně by se to mělo zlepšit. Jak říkáš, každý by měl mít prostor se vyjádřit a pak se ta důvěra začne budovat sama. Držím palce!

125 slov
1.3 minut čtení
3. 11. 2024
Jiří Pecka

Asi bych zkusil začít s nějakými neformálními setkáními, třeba obědy nebo kávou mimo kancelář. Lidi se uvolní víc než na oficiálních poradách a otevřou se. Dobrý nápad je dělat pravidelně takové "check-in" sezení, kde si každý může říct, co ho trápí nebo na čem pracuje. Je důležitý vytvořit prostředí, kde se nikdo nebude bát projevit svůj názor, tak třeba vyzkoušej anonymní zpětnou vazbu. Taky by bylo fajn zapojit do týmových aktivit i nějaké hry nebo výzvy, co posílí týmového ducha. A nezapomeň chválit úspěchy, i ty malé. Když lidi vidí, že jejich práce má smysl a že si ji ostatní váží, tak se otevřou víc. Zkus prostě být víc uvolněnej a naslouchat – to může udělat divy.

117 slov
1.2 minut čtení
1. 11. 2024
Adéla Benešová
Succeed.cz/Články/Mezilidské dovednosti
Jak vybudovat důvěru v pracovním týmu prostřednictvím efektivní komunikaceObjevte strategie, jak posílit důvěru a otevřenost ve vašem pracovním týmu pomocí efektivní komunikace.
1000 slov
10 minut čtení
16. 10. 2024
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky