Succeed.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší platformy pro prodej produktů online?

Jaké jsou nejlepší platformy pro prodej produktů online?

Zdravím všechny, jsem v procesu rozjíždění vlastního online podnikání a přemýšlím, jaké jsou vlastně ty nejlepší platformy pro prodej produktů přes internet. Slyšel jsem o různých možnostech, ale je jich tolik a já se v tom ztrácím. Mám na mysli nejen velké hráče jako je Amazon nebo eBay, ale také menší platformy, které by mohly být efektivní pro to, co chci prodávat. Zajímalo by mě, které platformy doporučujete pro začátečníky, co mají dobré uživatelské rozhraní a podporu pro nové prodejce. Rád bych také věděl, jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých platforem. Je lepší mít vlastní e-shop, nebo se spolehnout na zavedené tržiště? Co takhle poplatky za používání těchto platforem? Jak to funguje, když chci prodávat digitální produkty versus fyzické? A co marketing – nabízí tyto platformy nějakou pomoc při propagaci mých produktů, nebo si na to musím pronajmout někoho jiného? Máte nějaké tipy nebo zkušenosti s platformami jako Etsy, Shopify nebo dokonce sociálními sítěmi? Předem díky za všechny rady a názory!

161 slov
1.6 minut čtení
13. 5. 2022
Daniela Staňková
Daniela Staňková

Několik možností, co se mi osvědčily. Pokud startuješ, určitě zkus Etsy, pokud prodáváš handmade nebo vintage věci. Je to tam dost jednoduchý a máš hned přístup k zákazníkům, co hledají originální kousky. Shopify je super pro vlastní e-shop, ale chce to víc práce a peněz na začátku. Poplatky tam jsou, ale když to dobře rozjedeš, vyplatí se to.

Amazon a eBay jsou samozřejmě velký jména a mají širokou základnu zákazníků, ale konkurence je tam obrovská. Počítej s vysokýma poplatkama a že se ti může ztratit část zisku. Pak je tu Facebook Marketplace a Instagram – ideální pro prodej přes sociální sítě, zvlášť pokud umíš hezky fotit a propagovat. Tam taky moc poplatků není, ale děláš si marketing sám.

Když prodáváš digitální produkty, většinou je lepší mít vlastní webovku nebo platformu jako Gumroad. To už záleží na tom, co prodáváš. Jak říkáš, marketing si většinou musíš zařídit sám, ale hodně platforem má nástroje, jak ti pomoci se SEO nebo reklamou. Zkus si projít pár fór a komunit kolem těchto platforem – tam najdeš spoustu tipů.

Takže shrnutí: pro začátek Etsy nebo Facebook, pro větší ambice Shopify nebo vlastní web. Hodně štěstí!

188 slov
1.9 minut čtení
31. 12. 2024
Milada Kuchařová
Milada Kuchařová

Když začínáš s online prodejem, tak je fakt hodně možností. Amazon a eBay jsou samozřejmě velké a mají obrovský dosah, ale taky si vezmou slušný poplatek za každou transakci. Etsy je super, pokud prodáváš ruční výrobky nebo něco kreativního. Mají fajn komunitu, ale opět – poplatky tam taky jsou.

Shopify je dobrý, když chceš mít vlastní e-shop, ale musíš platit měsíční poplatek a pak další poplatky za platby, což se může nasčítat. Je to ale ideální pro značku, kterou chceš budovat.

Pokud prodáváš digitální produkty, může být Gumroad nebo Sellfy fajn – máš tam nižší poplatky a je to jednoduchý na nastavení.

Co se marketingu týče, většina těchto platforem ti nenabízí moc pomoci s propagací, takže je lepší mít nějaký plán na sociální sítě nebo zkusit reklamu. Někdo to dělá i přes Instagram nebo Facebook Shops, což funguje skvěle pro vizuální produkty.

Záleží na tom, co chceš prodávat a jak moc jsi ochotný investovat do začátku. Hlavně si dej pozor na ty poplatky a zvaž, co ti sedí víc – vlastní e-shop nebo tržiště.

174 slov
1.7 minut čtení
24. 7. 2024
Matěj Kroupa
Matěj Kroupa
Podobné otázky