Succeed.cz/Fórum/Jak začít psát e-knihu bez zkušeností?

Jak začít psát e-knihu bez zkušeností?

Nedávno mě napadlo, že bych chtěl napsat e-knihu, ale nevím, jak začít. Mám spoustu nápadů, ale nikdy jsem nic podobného nepsal. Jak bych měl postupovat, když nemám žádné předchozí zkušenosti s psaním? Existují nějaké speciální techniky nebo tipy, které by mi mohly pomoci vstoupit do světa psaní? Měl bych si nejprve udělat nějaký plán nebo se rovnou pustit do psaní? Jakou strukturu by měla mít e-kniha a jak dlouhá by měla být? A co vlastně potřebuju k tomu, abych mohl tuto knihu vydat? Mám se zaměřit na nějaké konkrétní téma, nebo je lepší psát o něčem, co mě osobně zajímá? Určitě bych ocenil rady od těch, kteří už mají s psaním e-knihy nějaké zkušenosti. Jak jste to zvládli vy a co byste mi doporučili na začátek? Jaké nástroje a platformy jsou nejlepší pro publikaci e-knihy? Děkuju za jakoukoli pomoc!

139 slov
1.4 minut čtení
19. 5. 2024
Miroslava Havelková
Miroslava Havelková

Tak začít psát e-knihu je super nápad! Měl bys mít nějakou představu, o čem chceš psát. Je fajn vybrat téma, které tě baví, protože to ti usnadní psaní. Můžeš si udělat osnovu, což ti pomůže udržet myšlenky pohromadě a strukturovat obsah. Je dobrý mít třeba úvod, hlavní část a závěr.

Pokud jde o délku, tak pro e-knihu není žádná striktní norma, ale kolem 50-100 stran by mohlo být akorát. Začni klidně psát první verzi bez přemýšlení o dokonalosti. Pak to můžeš upravovat a vylepšovat.

Pro publikaci existují platformy jako Amazon Kindle Direct Publishing nebo Smashwords, kde to zvládneš snadno. Co se týče nástrojů, tak Word nebo Google Docs jsou fajn na psaní. A neboj se zeptat ostatních na feedback, to ti může dost pomoct. Hlavně piš a neboj se experimentovat!

129 slov
1.3 minut čtení
27. 12. 2023
Robert Dušek
Robert Dušek

Takže, pokud chceš začít psát e-knihu, tady je pár tipů. Nejdřív se zamysli nad tím, o čem chceš psát. Je fajn vybrat téma, co tě fakt zajímá, protože to ti pomůže udržet motivaci. Když máš téma, napiš si hrubý plán – struktura by mohla být nějaké úvodní kapitoly, hlavní body a závěr. Klidně začni s jednou kapitolou a pak pokračuj dál.

Co se týče délky, e-knihy bývají různě dlouhé, ale klidně můžeš začít s 30-50 stránkami. Hlavně se neboj experimentovat a nebýt perfektní hned na začátku.

Když už budeš mít napsáno, je dobrý si to nechat projít někým dalším na feedback, třeba kamarádem nebo rodinou. Nakonec k vydání – existuje spousta platforem jako Amazon Kindle Direct Publishing nebo Smashwords, kde to můžeš snadno zveřejnit. Takže hodně štěstí a nevzdávej se! Hlavně piš!

130 slov
1.3 minut čtení
7. 8. 2024
Elena Urbanová
Elena Urbanová
Podobné otázky