Succeed.cz/Fórum/Jaké metriky sledovat pro úspěšnou analýzu prodeje v online obchodě?

Jaké metriky sledovat pro úspěšnou analýzu prodeje v online obchodě?

Zajímalo by mě, jaké klíčové metriky by měl každý majitel online obchodu sledovat, když se bavíme o analýze prodeje. Já vím, že je důležité mít přehled o výkonnosti obchodu, ale co všechno vlastně zahrnuje ta správná analýza? Může mi někdo vysvětlit, proč jsou například konverzní poměr nebo průměrná hodnota objednávky tak důležité? Jaké další metriky by neměly uniknout mé pozornosti? Myslím si, že sledování návštěvnosti a zdrojů trafik by také mohlo být zásadní, ale jak to celé poskládat dohromady, aby to dávalo smysl? A co třeba opuštěné košíky – jak moc je důležité je sledovat a co s těmito daty dál dělat? Vím, že každé číslo může říct něco jiného a že je dobré mít data z různých časových období, ale co kdybych chtěl mít přehled na denní bázi? Je lepší zaměřit se na dlouhodobé trendy nebo spíše na krátkodobé výsledky měsíčně? Jak z toho všeho pak vyvodit akční plán pro zlepšení prodeje? Budu rád za jakékoli tipy nebo doporučení, jak jsem na tom já a co bych mohl ještě zlepšit. Díky moc!

173 slov
1.7 minut čtení
25. 1. 2021
Dominik Kubík

Sledování prodeje v online obchodě je fakt důležitý. Tady je pár metrik, co bys měl mít na radaru. Konverzní poměr je jasně klíčovej, říká ti, kolik návštěvníků nakonec koupí, takže když to klesá, je potřeba se poohlídnout po příčinách. Průměrná hodnota objednávky taky hraje roli, víc peněz na jednu objednávku = víc zisku.

Další věc jsou opuštěné košíky. To je obrovský téma, většina lidí si něco dá do košíku a pak odejde. Zjisti proč – třeba složitá platba nebo doprava. Můžeš poslat follow-up email s připomínkou nebo s nějakou slevou.

Návštěvnost webu a zdroje trafik jsou taky must-have. Musíš vědět, odkud lidé přicházejí (Google, sociální sítě apod.), abys mohl optimalizovat marketing.

Když už to sleduješ, koukej se na trendy – denní data ti můžou ukázat krátkodobé výkyvy, ale měsíční přehled ti dá ucelenější obrázek o tom, co funguje a co ne. Je dobrý mít balanc mezi sledováním dlouhodobých trendů a krátkodobých cílů.

Z těch dat pak vyvoď akční plán – třeba zlepšit UX webu, změnit marketingovou strategii nebo nabídnout promo akce. A nezapomeň na testování různých přístupů a iterace, abys viděl, co opravdu funguje.

182 slov
1.8 minut čtení
17. 6. 2024
Vladimíra Pechová

Sledování metrik pro úspěšnou analýzu prodeje je fakt důležitý. Určitě bys měl mít na radaru konverzní poměr, což ti ukáže, kolik návštěvníků opravdu nakoupí. Průměrná hodnota objednávky ti zas ukáže, kolik ti lidi utrácí, což je fajn pro plánování marketingu. Opuštěné košíky jsou super důležitý – to je jasnej signál, že něco nefunguje, a můžeš se zamyslet nad tím, proč zákazníci odcházejí bez nákupu. Zdroje trafik a návštěvnost ti pomůžou pochopit, odkud lidi přicházejí a co funguje.

Co se týká časového rámce, je dobrý sledovat jak krátkodobý trendy, tak dlouhodobý. Například denní sledování ti dá rychlou zpětnou vazbu, ale ne vždy to ukáže celej obrázek. Měsíční zhodnocení zase může odhalit zajímavé trendy a sezónní změny.

Pro akční plán bys měl kombinovat všechny tyhle informace a zjistit, co chceš zlepšit – jestli zvýšit konverze nebo průměrný nákup. Můžeš taky testovat různé strategie a podle výsledků ladit svůj obchod. To chce čas a trpělivost, ale pak snadno najdeš cesty, jak zvýšit prodeje.

159 slov
1.6 minut čtení
9. 5. 2024
Helena Odehnalová
Succeed.cz/Články/E-commerce strategie
Využití datové analytiky při vytváření e-commerce strategiíJak efektivně využívat datovou analytiku k optimalizaci online prodeje a marketingových kampaní.
1000 slov
10 minut čtení
24. 5. 2020
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky