Succeed.cz/Fórum/Jak mě mentor může posunout vpřed v práci?

Jak mě mentor může posunout vpřed v práci?

Zajímalo by mě, jak konkrétně může mentor pomoci v procesu kariérního růstu. Mám pocit, že v dnešní době, kdy se svět práce neustále mění a vyvíjí, je důležité mít někoho, kdo mě může navést správným směrem. Jaké jsou vaše zkušenosti s mentoringem? Co všechno může mentor nabídnout, když přijde na zlepšení dovedností nebo rozvoj kariéry? Myslím tím jak praktické rady, tak třeba i psychickou podporu, která je pro nás všechny velmi důležitá. Je mi jasné, že dobrý mentor by měl mít určité zkušenosti a znalosti, ale jak poznat, jestli je ten správný pro mě? Navíc, jak se vlastně takový vztah mezi mentorem a mentee formuje? To si říkám často. Je důležité mít nějaké cíle před tím, než začnu hledat pomoc? A co když se cíle v průběhu času změní? Jak moc by měl mentor zasahovat do mých rozhodnutí a jak moc bych měl být samostatný? Taky by mě zajímalo, jestli je lepší mít mentora v oboru, ve kterém pracuji, nebo třeba někoho zcela mimo můj obor. Jaké jsou výhody a nevýhody obou přístupů? A nakonec, co když mám pocit, že mentoring mi nepomáhá tak, jak bych si představoval? Jaké jsou signály toho, že je čas hledat nového mentora nebo změnit strategii? Tohle vše mě docela trápí a chtěl bych slyšet vaše názory a zkušenosti. Děkuji!

215 slov
2.2 minut čtení
23. 3. 2024
Romana Matoušková
Romana Matoušková

Mentor ti může fakt dost pomoct, když jde o kariérní růst. Může ti dát zpětnou vazbu na tvoje dovednosti, poradit, jak se posunout vpřed nebo jak se vyhnout chybám, které už sám udělal. Je to jako mít někoho, kdo už prošel tím, co ty teď prožíváš. Zároveň ti může poskytnout i psychickou podporu, což je v dnešní době hodně důležitý. Pokud máš pocit, že bys potřeboval pomoc, je fajn mít nějaké cíle, ale neboj se, pokud se ti v průběhu času změní. Dobrý mentor by měl umět reagovat i na změny v tvých plánech.

Hlavně je důležité najít někoho, kdo rozumí tomu, co děláš a má zkušenosti v oboru. Ale občas může být přínosné mít mentora z jiného oboru – získáš nový pohled na věci. Jak poznat, jestli je ten správný? Podívej se na jeho zkušenosti a jestli má schopnost tě naslouchat a chápat tvé potřeby.

Co se týče zásahů do tvých rozhodnutí, mentor by ti měl spíš radit a pomáhat ti najít vlastní cestu než říkat, co máš dělat. A pokud cítíš, že mentoring ti nepomáhá, neboj se zkusit něco jiného. Signály pro změnu můžou být třeba nedostatek porozumění mezi vámi nebo pocit stagnace.

Takže shrnuto: hledej mentora podle svých potřeb, buď otevřený a komunikativní a pokud to nefunguje, neváhej hledat dál.

210 slov
2.1 minut čtení
16. 8. 2024
Oldřich Kroupa
Oldřich Kroupa

Mentor ti může fakt hodně pomoct, hlavně v tom, že ti ukáže, jak se posunout dál. Může ti poskytnout praktické rady, třeba jak zlepšit dovednosti nebo se lépe orientovat v oboru. Psychická podpora je taky důležitá, obzvlášť když se třeba cítíš ztracený nebo máš pocit, že věci nejdou podle plánu. Dobrý mentor by měl mít zkušenosti, ale víc než to je důležité, aby ti rozuměl a ty jemu. Když hledáš mentora, měj nějaké cíle, ale buď připravený, že se můžou časem měnit. Záleží na tobě, jak moc chceš, aby do tvých rozhodnutí zasahoval – někdo potřebuje víc svobody, jiný zas potřebuje vést. Hlavně si rozmysli, jestli chceš mentora v oboru nebo mimo něj. Každý má své výhody; ten z oboru ti dá konkrétní tipy a kontakty, zatímco někdo mimo může nabídnout jiný pohled na věc. Když začneš mít pocit, že vztah s mentorem nefunguje, nebo že ti nedává to, co potřebuješ, je možná dobré zkusit najít někoho jiného. Signály můžou být třeba to, že se nemůžeš otevřít nebo že nevidíš pokrok. To všechno jsou věci, které je dobré mít na paměti.

181 slov
1.8 minut čtení
23. 10. 2024
Markéta Fojtíková
Markéta Fojtíková
Podobné otázky