Jaké otázky se mám zeptat mentora při prvním setkání?
Když se chystám na první setkání s mentorem, cítím takovou směsici nervozity a vzrušení. Rád bych věděl, co všechno bych měl zmínit nebo se zeptat, abych z toho vyždímal maximum. Jaké otázky jsou pro takové setkání zásadní? Napadá mě třeba, co by měl vědět o mně, abychom mohli začít budovat nějaký vztah – je dobré říct něco o své dosavadní kariéře nebo o tom, co mě vlastně přivedlo sem? A co se týče očekávání, jak bych se měl zeptat na to, co můžu od něj čekat? Je lepší být konkrétní, nebo nechat prostor pro diskuzi? Ještě mě zajímá, jaký je nejlepší způsob, jak se ptát na jeho zkušenosti – měl bych se ho zeptat na to, co považuje za klíčové momenty v jeho kariéře? A co třeba osobní rozvoj – jak mu mohu přiblížit, že se chci zlepšovat a co by mi doporučil dělat? Co třeba otázky ohledně jeho pohledu na podnikání v dnešní digitální době? Je dobré ho požádat o rady ohledně investování nebo trendů v oboru? A co se týče networkingových tipů – jak vlastně začít budovat kontakty v oboru a jaké otázky mu k tomu položit? Také by mě zajímalo, zda je vhodné mluvit o mých slabinách nebo překážkách, které vnímám. Jak to mentoři obvykle chápou a jak mi mohou pomoci tyto překážky překonat? V neposlední řadě bych chtěl vědět, zda je rozumné ptát se na to, jak vidí budoucnost mého oboru. Je lepší mít připravený plán s otázkami nebo nechat konverzaci plynout přirozeně? Přiznám se, že mám trochu strach, aby to nebylo trapné a aby mentor nezjistil, že jsem ve stresu. Takže jak to vlastně udělat tak, aby to bylo efektivní a zároveň příjemné pro oba?
![Monika Jelínková](https://static.succeed.cz/R/4e7b90cbcb5dffe6db3b0a461ec2f023100cf1b6.webp)