Succeed.cz/Fórum/Jaké otázky se mám zeptat mentora při prvním setkání?

Jaké otázky se mám zeptat mentora při prvním setkání?

Když se chystám na první setkání s mentorem, cítím takovou směsici nervozity a vzrušení. Rád bych věděl, co všechno bych měl zmínit nebo se zeptat, abych z toho vyždímal maximum. Jaké otázky jsou pro takové setkání zásadní? Napadá mě třeba, co by měl vědět o mně, abychom mohli začít budovat nějaký vztah – je dobré říct něco o své dosavadní kariéře nebo o tom, co mě vlastně přivedlo sem? A co se týče očekávání, jak bych se měl zeptat na to, co můžu od něj čekat? Je lepší být konkrétní, nebo nechat prostor pro diskuzi? Ještě mě zajímá, jaký je nejlepší způsob, jak se ptát na jeho zkušenosti – měl bych se ho zeptat na to, co považuje za klíčové momenty v jeho kariéře? A co třeba osobní rozvoj – jak mu mohu přiblížit, že se chci zlepšovat a co by mi doporučil dělat? Co třeba otázky ohledně jeho pohledu na podnikání v dnešní digitální době? Je dobré ho požádat o rady ohledně investování nebo trendů v oboru? A co se týče networkingových tipů – jak vlastně začít budovat kontakty v oboru a jaké otázky mu k tomu položit? Také by mě zajímalo, zda je vhodné mluvit o mých slabinách nebo překážkách, které vnímám. Jak to mentoři obvykle chápou a jak mi mohou pomoci tyto překážky překonat? V neposlední řadě bych chtěl vědět, zda je rozumné ptát se na to, jak vidí budoucnost mého oboru. Je lepší mít připravený plán s otázkami nebo nechat konverzaci plynout přirozeně? Přiznám se, že mám trochu strach, aby to nebylo trapné a aby mentor nezjistil, že jsem ve stresu. Takže jak to vlastně udělat tak, aby to bylo efektivní a zároveň příjemné pro oba?

280 slov
2.8 minut čtení
10. 7. 2022
Monika Jelínková
Monika Jelínková

Při prvním setkání s mentorem je fajn mít pár otázek připravených, ale neboj se to nechat plynout. Můžeš začít tím, co by měl vědět o tobě – třeba jaké máš cíle, co tě zajímá a co tě přivedlo k mentorství. Zkus se ho zeptat na jeho kariérní cestu, jaké měl klíčové momenty a co by udělal jinak. Nezapomeň na očekávání – zeptej se, co můžeš od něj čekat a jak často byste se měli setkávat. Taky se ptej na jeho názory ohledně trendů v oboru nebo podnikání dneska. Networking je důležité téma, tak se zeptej, jak on budoval svoje kontakty. Když mluvíš o slabinách, buď otevřený, většina mentorů to chápou a rádi ti poradí, jak na to. A ohledně budoucnosti oboru – to je super otázka! Mít připravený plán je dobrý, ale klidně nech prostor na diskuzi. A hlavně se snaž být v pohodě, i mentoři jsou lidi a určitě ocení tvou upřímnost.

153 slov
1.5 minut čtení
7. 8. 2024
Zdeňka Vacková
Zdeňka Vacková

Při prvním setkání s mentorem je dobrý začátek říct něco o sobě, třeba jaká je tvoje dosavadní kariéra nebo co tě přivedlo k hledání mentora. Otevřené otázky jako co od něj můžeš očekávat, jsou super. Zkus se ho zeptat, jak vidí svůj pokrok v kariéře a co považuje za klíčové momenty. Myslím, že bys měl zmínit, že se chceš zlepšovat a poprosit ho o tipy na osobní rozvoj. Určitě se neboj ptát na trendy v oboru, podnikání v digitální době nebo i investice – to jsou zajímavé témata. Networking je další důležité téma, tak se ho zeptej, jak začít budovat kontakty. Můžeš klidně zmínit i svoje slabiny a překážky, většina mentorů to chápe a ráda pomůže. Nakonec se zeptej na jeho názor na budoucnost tvého oboru, to může otevřít další diskuzi. Mít připravené otázky je fajn, ale snaž se nechat konverzaci plynout přirozeně, aby to nebylo moc formální. Držím palce!

150 slov
1.5 minut čtení
16. 12. 2024
Andrea Lišková
Andrea Lišková
Podobné otázky