Succeed.cz/Fórum/Jak si najít dobrého mentora pro kariérní růst?

Jak si najít dobrého mentora pro kariérní růst?

Když se zamyslím nad tím, jak posunout svou kariéru na další úroveň, často narážím na myšlenku, že mít dobrého mentora je klíčové. Ale jak vlastně najít někoho, kdo by mě mohl vést a inspirovat? Mám pocit, že je to jako hledat jehlu v kupce sena, zvlášť když člověk neví, kde začít. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké osvědčené tipy na to, jak si takového mentora vybrat, nebo jak ho vůbec oslovit? Myslíte si, že by měl být z mého oboru, nebo je lepší, když má zkušenosti z jiných oblastí? Jak zjistit, jestli je někdo skutečně dobrým mentorem a ne jen někdo, kdo se rád chlubí svými úspěchy? Jaké otázky bych měl položit při prvním setkání, abych zjistil, jestli jsme na stejné vlně a jestli má smysl pokračovat v hledání? A co třeba platba za mentoring? Myslíte si, že by měl být mentor zdarma nebo je to normální investice do vlastního rozvoje? Vím, že to může být hodně otázek najednou, ale jsem opravdu zvědavý na vaše zkušenosti a rady. Každý názor by pro mě znamenal hodně.

175 slov
1.8 minut čtení
20. 7. 2023
František Havelka

Najít dobrého mentora může bejt fakt oříšek, ale pár tipů ti můžu dát. Prvně, je dobrý se rozhlídnout v okolí – zkus kolegy, šéfy nebo lidi, co už něco dokázali a mají zkušenosti. Ideálně někdo z tvého oboru, ale klidně můžeš zkusit i jiný oblasti. Zkušenosti jinde můžou přinést novej pohled na věc.

Když někoho oslovíš, buď upřímnej o tom, co hledáš a proč. Na prvním setkání si připrav pár otázek – třeba jak začínali nebo co považují za největší výzvu v kariéře. Důležitý je, jestli máte podobný myšlení a cíle.

Co se týče platby za mentoring – to záleží na tom, jaký máš očekávání a kolik jsi ochotnej investovat. Někdo ti klidně pomůže zadarmo, ale pokud chceš víc strukturovanej přístup, můžeš narazit na někoho, kdo si za to nechá zaplatit.

Neboj se experimentovat a zkoušet víc lidí – mentoring je hodně o chemii a vzájemným porozumění.

148 slov
1.5 minut čtení
19. 10. 2024
Antonín Ševčík

Najít dobrého mentora může být fakt fuška, ale není to nemožný. Zkus začít tím, že se podíváš na lidi ve svém okolí - v práci, na profesních akcích nebo i na sociálních sítích jako LinkedIn. Když máš někoho na očích, ověř si, jaké má skutečné zkušenosti a úspěchy. Není nutné, aby byl z tvého oboru, někdy může být lepší mít perspektivu z jiného průmyslu.

Při prvním setkání se neboj ptát na jeho vlastní kariérní cestu, jaké měl překážky a jak je překonal. Dobré otázky mohou být třeba: "Co byste udělal jinak?" nebo "Jaké dovednosti považujete za klíčové?" Tím zjistíš, jestli vám to ladí.

Co se týče placení za mentoring, záleží to na dohodě. Někteří mentoři věnují čas zdarma, ale jiní si můžou říct o peníze. To závisí na tom, co hledáš a kolik jsi ochoten investovat do svého rozvoje. Hlavně buď otevřený a připravený naslouchat. Držím palce!

147 slov
1.5 minut čtení
20. 1. 2025
Michal Hroch
Succeed.cz/Články/Mentoring
Příběhy úspěšného mentoringu: Jak mi mentor změnil kariéruInspirující příběhy lidí, kteří díky mentoringu významně posunuli svou kariéru. Objevte, jak správný mentor může otevřít dveře k profesnímu úspěchu.
1000 slov
10 minut čtení
23. 6. 2022
Martin Kovář
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky