Succeed.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší nástroje na brainstorming?

Jaké jsou nejlepší nástroje na brainstorming?

V dnešní době, kdy se stále více lidí snaží najít inovativní způsoby, jak přemýšlet a rozvíjet své nápady, mě zajímá, jaké nástroje na brainstorming jsou považovány za ty nejlepší. Různé projekty vyžadují různé přístupy a techniky, a já bych rád věděl, co konkrétně funguje pro ostatní. Existuje spousta aplikací a software, které slibují zlepšení kreativního myšlení a spolupráce v týmu. Jaké z nich tedy opravdu stojí za to vyzkoušet? Je lepší mít online platformu, kde můžeme všichni sdílet naše myšlenky v reálném čase, nebo je efektivnější používat tradičnější metody jako papír a tužku? Vím, že některé nástroje nabízejí funkce jako hlasování nebo organizaci myšlenek do kategorií, což by mohlo být užitečné. Jak moc ovlivňuje prostředí, ve kterém brainstorming probíhá? Které techniky nebo hry jste objevili, že skvěle fungují při generování nových nápadů? A co takové vizuální nástroje jako mind mapping? Opravdu pomáhají se soustředit na hlavní téma a rozvinout myšlenky? Slyšel jsem také o některých experimentech s virtuálními realitami a jejich vlivu na kreativitu. Je to pravda, nebo je to jen další trend? Jak se vám osvědčily různé formy brainstormingu ve vašich projektech? Podělte se se mnou o vaše zkušenosti a doporučení ohledně nejlepších nástrojů na brainstorming.

197 slov
2 minut čtení
4. 12. 2023
Zdeňka Švandová
Zdeňka Švandová

Takže co se týče brainstormingových nástrojů, můžu doporučit pár věcí, co se mi osvědčily. Z online nástrojů je super Miro – má skvělé funkce pro spolupráci v reálném čase a umožňuje vytvářet vizuální náčrty myšlenek, což je fakt fajn. Taky je dobré použít Trello na organizaci myšlenek do kategorií a snadné hlasování mezi členy týmu.

Na druhou stranu, když se bavíme o tradičních metodách, papír a tužka nikdy nezklamou. Někdy je lepší si sednout do kola a prostě si povídat, bez technologií. A vizuální nástroje jako mind mapping mi pomohly dostat myšlenky do souvislostí.

Pokud jde o prostředí, tak určitě hraje roli – pokud je to uvolněná atmosféra, lidi mívají lepší nápady. Hry jako "crazy eights" nebo "word association" taky skvěle rozproudí kreativitu. A co se týče virtuální reality, tak to nevím, to zní spíš jako sci-fi, ale možná to může fungovat někomu jinému. Každopádně zkoušet různé techniky a najít tu svou nejlepší už je část procesu. Tak hodně štěstí s brainstormingem!

160 slov
1.6 minut čtení
15. 7. 2024
Jitka Štefanová
Jitka Štefanová

Když jde o brainstorming, tak se mi osvědčily různé metody. Papír a tužka mají svoje kouzlo, občas je fakt fajn si to všechno napsat ručně, člověk se na to soustředí líp. Ale online nástroje jako Miro nebo MURAL jsou taky super, hlavně když je tým rozptýlený. V reálném čase můžeme skládat nápady a pak je snadno organizovat. Mind mapping je taky skvělý, pomáhá udržet myšlenky propojené a vidíš celek. Co se týče technik, tak třeba „6-3-5 method“ (6 lidí, 3 nápady a 5 minut) fakt funguje na generování spousty nápadů v krátkém čase. Virtuální realita? No, zatím jsem to nezkoušel, ale možná by to mohlo přinést nový pohled na věci. Záleží na prostředí – příjemné místo s dobrým osvětlením a bez rušení dělá divy. Takže doporučuji mix tradičních metod s moderními nástroji.

132 slov
1.3 minut čtení
10. 6. 2024
Emil Novák
Emil Novák
Podobné otázky