Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když nedosahuji svých cílů?

Co dělat, když nedosahuji svých cílů?

Nedávno jsem se zastavil nad tím, jak je to vlastně těžké, když člověk má spoustu cílů a snů, ale pořád se mu nedaří je naplnit. Mám na mysli všechny ty velké ambice, co si v hlavě nosím – třeba rozjet vlastní byznys, investovat do něčeho zajímavého nebo jednoduše posunout svou kariéru na jinou úroveň. Ale jakmile přijde na lámání chleba, tak mám pocit, že jsem kdesi ztratil ten správný směr. Nevíte, co bych měl udělat? Je normální mít takové období, kdy se vám nic nedaří? Jak se z toho dostat zpátky na správnou cestu? Možná dělám něco špatně, nebo si dávám cíle, které jsou pro mě nedosažitelné? Někdo říká, že mám být trpělivý a nevzdávat se, jiní mi radí, abych přehodnotil své cíle a šel na to jinak. Jak jste to měli vy? Měli jste někdy pocit, že vám něco uniká a že se točí v kruhu? Co vlastně funguje v takových chvílích? Měli byste nějaké tipy nebo strategie? Rád bych slyšel vaše názory a příběhy. Děkuji!

167 slov
1.7 minut čtení
28. 10. 2024
Petr Jahoda

To, co popisuješ, je normální a hodně lidí to zažívá. Někdy máme velké cíle a pak se zdá, že se nic neděje. Možná bys měl zkusit rozdělit své ambice na menší dílčí cíle. Tím pádem budeš mít pocit pokroku i z malých úspěchů. Taky se zamysli nad tím, jestli jsou ty cíle opravdu tvé nebo jestli je děláš jen proto, že to od tebe očekává okolí. Trpělivost je důležitá, ale zároveň je fajn dělat i pravidelné revize – třeba co ti funguje a co ne. Může pomoct se obklopit lidmi, kteří tě podpoří nebo inspirovat. Zkus se nebát selhání, každej to má a je to součást procesu. Hlavně nevzdávej to a buď otevřený změnám. Co já vím, tak každý z nás má chvíle, kdy se mu nedaří, ale nakonec se to poskládá. Držím palce!

134 slov
1.3 minut čtení
13. 5. 2024
Blanka Hlaváčová

To, co popisuješ, je naprosto normální. Každý má období, kdy se mu nedaří dosahovat cílů. Mně osobně pomohlo pár věcí. Za prvé, zkus si cíle rozdělit na menší úkoly. Když je vidíš jako velké bloky, je to demotivující. Malé kroky jsou snazší a dodají ti pocit úspěchu.

Dál, zhodnoť své cíle. Někdy máme ambice, které jsou možná moc vzdálené nebo nerealistické na aktuální dobu. Můžeš se taky zaměřit na to, co už umíš a co tě baví. Třeba najdeš něco, co tě posune víc než tvé původní plány.

A nezapomeň být trpělivý! Všechno chce čas a občas se prostě dostaneš do fáze, kdy je třeba se trochu zastavit a přehodnotit situaci. Zkus si udělat plán nebo si najít někoho, kdo ti s tím pomůže – může to být mentor nebo kamarád. Je dobré mít podporu a sdílet myšlenky.

Jestli se cítíš pořád na mrtvém bodě, můžeš zkusit i nějakou novou aktivitu nebo hobby, které ti odpočinou od myšlenek na cíle. Tím se můžeš dostat zpátky do flow a začít znovu s čerstvým pohledem. Tak drž palce!

174 slov
1.7 minut čtení
23. 2. 2024
Michal Jaroš
Succeed.cz/Články/Osvědčené zvyky
Moc správného plánování: Jak si nastavovat cíle pro úspěchObjevte klíčové strategie, jak si efektivně plánovat cíle pro úspěch ve vaší kariéře nebo podnikání. Naučte se techniky, které vám pomohou dosáhnout t...
1000 slov
10 minut čtení
9. 3. 2022
Lucie Černá
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky