Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když nevím, jak se prezentovat?

Co dělat, když nevím, jak se prezentovat?

Mám takový problém a nevím si s ním rady. V poslední době se hodně věnuji osobnímu rozvoji a přemýšlím o tom, jak se lépe prezentovat. Chtěl bych být schopný vystupovat sebevědomě, ale když přijde na lámání chleba, začnu mít pocit, že nevím, co říct nebo jak se chovat. Zajímalo by mě, jak to děláte vy? Jaké máte tipy na to, abych se mohl lépe představit v různých situacích, ať už jde o networking, pohovory nebo třeba i při běžných setkáních? Je důležité mít nějakou přípravu nebo klíčové body, které si mám zapamatovat? Jak se zbavit nervozity a strachu z toho, co si ostatní o mně pomyslí? Možná nějaké konkrétní rady na to, co říkat nebo jak si vybrat správné oblečení na různé příležitosti? Rád bych se dozvěděl i o nějakých technikách, které by mi pomohly cítit se v těchto situacích lépe a uvolněněji. Máte nějaké osobní zkušenosti nebo třeba i nějaké zdroje, které vám v tomto pomohly? Jaké jsou nejlepší praktiky v oblasti prezentace sebe sama? Díky moc za všechny odpovědi.

171 slov
1.7 minut čtení
19. 12. 2024
Ivana Havlová

Tohle je celkem běžný problém, s kterým se potýká hodně lidí. Když jde o prezentaci sebe sama, tak si myslím, že je dobrý mít pár základních tipů. Za prvé, příprava je klíčová. Zkus si připravit pár vět o sobě – kdo jsi, co děláš a jaké máš cíle. Můžeš to mít napsané na papíře nebo v telefonu, abys byl připravený na různé situace.

Důležitý je i jazyk těla. Když mluvíš, udržuj oční kontakt a nestůj zkrouceně. Měj rovná ramena a otevřenou pozici. To může hodně pomoct se sebevědomím. K oblečení – vyber si něco, co ti sedí a v čem se cítíš pohodlně. Není potřeba nějaká extrémní móda, stačí dobrý styl a čistota.

Co se týče nervozity, zkus před vystoupením pár hlubokých nádechů nebo si vizualizuj úspěšný výstup. Můžeš taky zkusit mluvit s přáteli nebo rodinou, abys měl trénink v neformální atmosféře.

Nakonec, buď sám sebou a nezapomínej, že každý dělá chyby. Žádný strach – lidi většinou ocení upřímnost a otevřenost. Hodně štěstí!

161 slov
1.6 minut čtení
15. 12. 2024
Jiří Šebesta

Tak s tímhle se potýká hodně lidí. Já osobně bych doporučil pár základních tipů. Příprava je fakt důležitá, snaž se mít vždycky v hlavě pár klíčových bodů, o kterých chceš mluvit. Můžeš napsat krátký "pitch" o sobě a trénovat ho, aby ti to pak přišlo přirozenější. Co se týče nervozity, zkus dýchací techniky nebo si představ, že mluvíš s kamarádem, to dost pomáhá. Oblečení? Zkus najít něco, v čem se cítíš dobře a co odpovídá situaci. Na pohovor klidně něco formálnějšího, na networking zas lehce neformální, ale stále upravené. Čím víc toho budeš dělat, tím lépe se budeš cítit. Zkus třeba navštěvovat místní akce nebo skupiny, kde potkáš nové lidi a můžeš si zkoušet prezentaci v praxi. Když narazíš na nějaký trapas, ber to s humorem a jdi dál. Hlavně buď sám sebou.

133 slov
1.3 minut čtení
29. 11. 2024
Marek Bláha
Succeed.cz/Články/Kariérní rozvoj
Jak efektivně budovat svou osobní značku pro kariérní růstObjevte, jak efektivně budovat svou osobní značku a zvýšit viditelnost a důvěru v profesním životě. Návod na osobní branding pro kariérní úspěch.
1000 slov
10 minut čtení
22. 10. 2024
Tomáš Březina
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky