Succeed.cz/Fórum/Jak využít analýzu konkurence pro svůj marketing?

Jak využít analýzu konkurence pro svůj marketing?

Zajímalo by mě, jak konkrétně mohu využít analýzu konkurence pro svůj marketingový plán. Vím, že je to důležitá součást strategie, ale pořád mi není jasné, jak na to. Mám pocit, že sleduji své konkurenty, ale nevím, jak z toho vytěžit maximum. Co bych měl vlastně analyzovat? Je důležité sledovat jejich cenovou politiku, nebo spíš jejich marketingové kanály a obsah? Jakým způsobem je nejlepší porovnat své produkty s těmi jejich? A co se týče zákaznické základny – je dobré zjistit, kdo jsou jejich zákazníci a jak se k nim chovají? Jaké nástroje nebo metody doporučujete pro efektivní analýzu konkurence? Vlastně bych chtěl vědět, jakým způsobem ta analýza může ovlivnit moje rozhodování v marketingu. Může mi to pomoct lépe cílit na své zákazníky nebo vymyslet originální kampaně? A co když zjistím, že dělají něco lépe než já – jak se s tím vyrovnat a co s tím dělat? Myslíte, že se dá něco takového využít pro budování značky? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních. Dík!

164 slov
1.6 minut čtení
8. 8. 2022
Jarmila Vítková

Takže, analýza konkurence je fakt důležitá. Měl bys se zaměřit na pár klíčových věcí. Za prvé, cenová politika – zjisti, jak si stojíš oproti konkurentům. Ale nezapomínej na marketingové kanály, co používají. Sleduj jejich sociální sítě, jaký mají obsah, co funguje a co ne. Podívej se i na SEO, jaké klíčové slova používají a jak si vedou v organickém vyhledávání.

Porovnej svoje produkty s jejich a zkus najít unikátní prodejní argumenty. Kupující jsou taky důležití – zjisti, kdo jsou jejich zákazníci, co preferují a jak reagují na různé kampaně. Můžeš použít nástroje jako SEMrush nebo Ahrefs pro analýzu webu a konkurence.

Když vidíš, že konkurence dělá něco lépe, zkus se inspirovat, ale ne kopírovat. Přemýšlej, jak můžeš přidat vlastní hodnotu nebo se odlišit. A jo, to všechno ti pomůže lépe cílit na zákazníky a vymyslet originální kampaně. Budování značky? Jasně! Můžeš využít insights z analýzy k tomu, abys byl víc relevantní a zapamatovatelný na trhu.

153 slov
1.5 minut čtení
1. 11. 2024
Michal Macek

Využití analýzy konkurence je fakt klíčový krok v marketingu. Především se zaměř na pár základních věcí. Sleduj jejich ceny, to ti pomůže nastavit lepší cenovou strategii. Důležité je i to, jaké marketingové kanály používají - jestli jsou aktivní na sociálních médiích, jaké mají webovky a jaký obsah sdílí. Podívej se, co funguje a co ne.

Porovnej svoje produkty s jejich - zjisti, v čem jsi lepší a co bys mohl zlepšit. Zákaznická základna je taky důležitá, zjisti, kdo jsou jejich zákazníci a co je motivuje k nákupu. To ti může pomoct lépe cílit reklamy a nabídky.

Nástroje jako SEMrush nebo SimilarWeb ti dají přehled o návštěvnosti a klíčových slovech konkurence. A pokud zjistíš, že dělají něco lépe než ty, tak se z toho pouč a zkus to udělat po svém. Vždycky můžeš přidat něco originálního nebo nabízet něco navíc. Tím si buduješ značku - ukážeš zákazníkům, že máš co nabídnout.

Celkově ti to může pomoct vymyslet lepší kampaně a strategii, takže určitě se do toho pusť.

164 slov
1.6 minut čtení
6. 10. 2024
Václav Kysela
Succeed.cz/Články/Podnikatelské plánování
Analýza konkurence: Jak ji správně provést a využít ve svůj prospěchZjistěte, jak provést analýzu konkurence a co vše můžete z těchto informací získat pro strategii svého podnikání. Učte se od nejlepších a získejte nás...
1000 slov
10 minut čtení
1. 9. 2021
Karolína Malá
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky