Succeed.cz/Fórum/Jak poznám, jestli je moje konkurence úspěšná?

Jak poznám, jestli je moje konkurence úspěšná?

Když se snažím rozjet svůj byznys, často se mi honí hlavou otázka, jak poznat, jestli je moje konkurence úspěšná. Mám pocit, že je to důležité vědět, abych mohl lépe nastavit své marketingové strategie a pochopit, kam směřovat. Co všechno bych měl sledovat? Napadá mě třeba sledování jejich webových stránek – to by mohlo ukázat, kolik mají návštěvníků nebo jak si stojí v SEO. Ale pak si říkám, jsou to jen čísla? Jak to souvisí s tím, jestli jsou opravdu úspěšní? Dále mě zajímá jejich přítomnost na sociálních sítích. Když vidím, že mají spoustu sledujících a pravidelně interagují se svými fanoušky, může to být známka toho, že dělají něco dobře? Nebo je to jen iluze popularity? A co třeba jejich recenze a hodnocení od zákazníků? Získávám tím nějaký obrázek o jejich úspěchu, nebo jsou to jen jednotlivé případy? Jak velkou váhu mám přikládat tomu, kolik mají zákaznických referencí a jaké mají celkové hodnocení na různých platformách? A co když mají skvělý marketing, ale špatnou kvalitu služeb nebo produktů? Jak to pak posoudit? Je také důležité sledovat jejich nabídku – zda inovují, přicházejí s novými produkty nebo službami. To vše by mohlo naznačovat jejich stabilitu a schopnost přizpůsobit se trhu. Odpovídá tomu i cena jejich produktů? Mohu tak poznat, jak si stojí v porovnání se mnou a zda mají dostatečný zisk na to, aby mohli fungovat dlouhodobě. Ale co když mají nízké ceny jen kvůli tomu, že se snaží získat tržní podíl? Jak mohu tedy správně vyhodnotit jejich úspěch bez toho, abych měl k dispozici nějaké interní informace o jejich financích nebo obchodních strategiích? Myslím si, že by bylo fajn mít nějaký komplexní pohled na situaci konkurence. Jaké další metody můžete doporučit pro posouzení úspěšnosti konkurentů?

284 slov
2.8 minut čtení
6. 12. 2023
Ondřej Svoboda

Jo, sledování konkurence je fakt důležitý. Myslím, že začít s jejich webovkama je dobrý nápad. Když vidíš, že mají hodně návštěvníků, může to znamenat, že dělají něco dobře v SEO nebo marketingu. Ale jak říkáš, čísla ti samy o sobě neřeknou vše. Důležitá je taky jejich aktivita na sociálních sítích – když mají spoustu sledujících a lidi s nimi interagují, tak to může ukazovat na jejich úspěch. Ale pozor, popularita může být i jen iluze. Recenze a hodnocení zákazníků jsou další věc, co sledovat. Když mají většinou pozitivní ohlasy, tak je to známka toho, že asi dělají něco správně. No a co se týče jejich produktů a cen – pokud inovují a mají rozumné ceny, tak to může naznačovat stabilitu. Ale jak říkáš, někdy nízké ceny můžou být trik na získání podílu na trhu. Těžko říct bez vnitřních dat, ale kombinací těchto informací si uděláš docela jasný obrázek. Sledování konkurence je prostě mix různých faktorů.

155 slov
1.6 minut čtení
1. 2. 2025
Jindřich Vaníček

Hele, když chceš zjistit, jak si stojí tvoje konkurence, zkus se podívat na několik věcí. První je určitě jejich webovky. Zjisti, kolik mají návštěvnosti, jak jsou na tom s SEO a jestli mají aktualizovaný obsah. Další věc je sociální média – pokud mají hodně sledujících a interagují se zákazníkama, může to znamenat, že dělají něco dobře, ale pozor, někdy to může být jen nafouknutý balónek. Recenze a hodnocení jsou další důležité ukazatele. Když mají většinou pozitivní zpětnou vazbu, tak to může naznačovat jejich kvalitu. Ale i špatný marketing může mít kvalitní produkt, takže na to pozor. Srovnej jejich nabídku s tou tvojí – jestli inovují a co nabízejí za ceny. Někdy levné ceny znamenají snahu získat podíl na trhu, což nemusí vždy znamenat úspěch. Taky bys měl sledovat jejich marketingové akce a jak reagují na trendy v oboru. Takže celkově ber hodně aspektů a pokus se je poskládat dohromady. Bez vnitřních informací to nikdy nebude úplně přesné, ale tak nějak to vycítíš.

162 slov
1.6 minut čtení
1. 2. 2025
Kristýna Pazderová
Succeed.cz/Články/Podnikatelské plánování
Analýza konkurence: Jak ji správně provést a využít ve svůj prospěchZjistěte, jak provést analýzu konkurence a co vše můžete z těchto informací získat pro strategii svého podnikání. Učte se od nejlepších a získejte nás...
1000 slov
10 minut čtení
1. 9. 2021
Karolína Malá
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky