Jak poznám, jestli je moje konkurence úspěšná?
Když se snažím rozjet svůj byznys, často se mi honí hlavou otázka, jak poznat, jestli je moje konkurence úspěšná. Mám pocit, že je to důležité vědět, abych mohl lépe nastavit své marketingové strategie a pochopit, kam směřovat. Co všechno bych měl sledovat? Napadá mě třeba sledování jejich webových stránek – to by mohlo ukázat, kolik mají návštěvníků nebo jak si stojí v SEO. Ale pak si říkám, jsou to jen čísla? Jak to souvisí s tím, jestli jsou opravdu úspěšní? Dále mě zajímá jejich přítomnost na sociálních sítích. Když vidím, že mají spoustu sledujících a pravidelně interagují se svými fanoušky, může to být známka toho, že dělají něco dobře? Nebo je to jen iluze popularity? A co třeba jejich recenze a hodnocení od zákazníků? Získávám tím nějaký obrázek o jejich úspěchu, nebo jsou to jen jednotlivé případy? Jak velkou váhu mám přikládat tomu, kolik mají zákaznických referencí a jaké mají celkové hodnocení na různých platformách? A co když mají skvělý marketing, ale špatnou kvalitu služeb nebo produktů? Jak to pak posoudit? Je také důležité sledovat jejich nabídku – zda inovují, přicházejí s novými produkty nebo službami. To vše by mohlo naznačovat jejich stabilitu a schopnost přizpůsobit se trhu. Odpovídá tomu i cena jejich produktů? Mohu tak poznat, jak si stojí v porovnání se mnou a zda mají dostatečný zisk na to, aby mohli fungovat dlouhodobě. Ale co když mají nízké ceny jen kvůli tomu, že se snaží získat tržní podíl? Jak mohu tedy správně vyhodnotit jejich úspěch bez toho, abych měl k dispozici nějaké interní informace o jejich financích nebo obchodních strategiích? Myslím si, že by bylo fajn mít nějaký komplexní pohled na situaci konkurence. Jaké další metody můžete doporučit pro posouzení úspěšnosti konkurentů?