Succeed.cz/Fórum/Co všechno bych měl sledovat u konkurentů?

Co všechno bych měl sledovat u konkurentů?

Zajímalo by mě, jaké konkrétní aspekty bych měl pečlivě sledovat u svých konkurentů. Mám na mysli nejen to, jaké produkty nebo služby nabízejí, ale také jejich cenovou politiku a marketingové strategie. Jakým způsobem propagují své nabídky? Jaké kanály používají pro oslovení cílové skupiny? Myslíte, že je důležité sledovat jejich přítomnost na sociálních sítích a jak reagují na zpětnou vazbu od zákazníků? A co SEO? Jak moc se mám zaměřit na jejich webové stránky a klíčová slova, která používají pro optimalizaci? Zajímá mě také, jestli by mělo smysl zkoumat jejich recenze a hodnocení na různých platformách. Jak moc je pro mě relevantní sledovat jejich inovace nebo nové trendy, které zavádějí? A co jejich zákaznický servis – stojí za to věnovat pozornost tomu, jak komunikují se svými zákazníky? Jakou strategii byste doporučili pro efektivní sledování konkurence v našem oboru? Je to vůbec možné udělat tak, abychom získali cenné informace a přitom se nevydali na tenký led kopírování? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti.

162 slov
1.6 minut čtení
26. 11. 2021
Ondřej Přibyl

Sledovat konkurenci je fakt důležitý, pokud chceš zůstat v obraze. Určitě se zaměř na jejich produkty a služby. Jaké novinky přidávají? Cenová politika je taky klíčová, zkus porovnat ceny a akce, co dělají. Marketingové strategie – jaké kampaně běží? S jakými influencery spolupracují? To ti může hodně napovědět o jejich cílovce.

Sociální sítě jsou zásadní. Jak komunikují se sledujícími? Odpovídají na komentáře a recenze? Zpětná vazba od zákazníků ti může ukázat, co dělají dobře a co ne.

SEO je další oblast. Koukněte na jejich web – jaká klíčová slova používají? Jak mají strukturovaný obsah? To všechno hraje roli ve vyhledávačích.

Nezapomeň na recenze a hodnocení. To ti řekne hodně o jejich reputaci. A inovace – sleduj, jestli přicházejí s něčím novým nebo trendy.

A zákaznický servis – to je taky důležitý. Jak řeší problémy zákazníků?

Sledování konkurence není o kopírování, ale o inspiraci a učení se z jejich úspěchů i chyb. Zkus si udělat nějaký systém sledování, třeba pravidelně procházet jejich weby a sociální sítě, a zapisovat si postřehy. Buduj si vlastní strategii na základě toho, co funguje u nich.

177 slov
1.8 minut čtení
24. 1. 2025
Jaroslava Holubová

U konkurentů je dobrý sledovat spoustu věcí. Určitě se zaměř na jejich produkty a služby, jaké nabízejí a v čem jsou lepší nebo horší než ty tvoje. Cena je taky klíčová, takže porovnej jejich cenovou politiku a případné slevy. Marketingové strategie bys měl sledovat, jak propagují svoje věci – jestli využívají PPC reklamy, SEO, influencer marketing nebo třeba emailový marketing.

Důležitá je jejich přítomnost na sociálních médiích, zjisti, jak reagují na komentáře a co říkají zákazníci. Sleduj recenze na různých platformách, to ti dá představu o jejich zákaznickém servisu a spokojenosti klientů.

Zaměř se i na to, jestli zavádějí nějaké inovace nebo trendy. Jak rychle reagují na změny na trhu? A co SEO? Jaké klíčové slovo používají? To ti může hodně napovědět, co funguje a co ne.

Celkově jde o to, získat cenné informace bez toho, abys kopíroval. Nejde jen o to, co dělají, ale i jak to dělají a proč. Takže sleduj víc aspektů a snaž se to přetavit ve vlastní strategii.

163 slov
1.6 minut čtení
21. 1. 2025
Aleš Šulc
Succeed.cz/Články/Podnikatelské plánování
Analýza konkurence: Jak ji správně provést a využít ve svůj prospěchZjistěte, jak provést analýzu konkurence a co vše můžete z těchto informací získat pro strategii svého podnikání. Učte se od nejlepších a získejte nás...
1000 slov
10 minut čtení
1. 9. 2021
Karolína Malá
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky