Succeed.cz/Fórum/Jak začít s analýzou konkurence?

Jak začít s analýzou konkurence?

Už nějakou dobu přemýšlím o tom, jak efektivně začít s analýzou konkurence, ale mám pocit, že nevím, kde vlastně začít. Mám pocit, že je to důležité, protože se chci posunout dál ve svém podnikání a porozumět tomu, co dělají ostatní. Takže se ptám: Jaké jsou první kroky, které bych měl udělat při analýze konkurence? Je dobré začít s nějakým konkrétním nástrojem nebo metodikou? A co vše by mělo být součástí této analýzy? Přemýšlím o tom, zda se zaměřit na jejich marketingové strategie, cenové politiky nebo třeba zákaznickou spokojenost. Měli byste doporučit nějaké zdroje informací nebo techniky, které by mi pomohly získat přehled o konkurenci? Jakým způsobem si mám sestavit nějaké užitečné poznámky nebo reporty z toho všeho? Zajímalo by mě také, zda je lepší dělat tuto analýzu pravidelně nebo jen jednorázově při plánování nových strategií. Když už mluvím o těch strategiích – jak moc bych měl brát v úvahu úspěchy a neúspěchy konkurenčních firem v mé oblasti? Mohl by mi někdo poradit, jak na to? Snažím se být co nejlépe připravený a mít jasný plán pro své budoucí kroky.

179 slov
1.8 minut čtení
17. 12. 2022
Alena Vaníčková

K analýze konkurence je dobrý začít tím, že si uděláš seznam hlavních konkurentů ve svém oboru. Potom se zaměř na jejich weby, sociální sítě a další kanály, kde působí. Zjisti, jaké mají marketingové strategie – jaké kampaně běží, co propagují a jak reaguje jejich publikum. Cenové politiky jsou taky důležité, porovnej ceny svých produktů/služeb s těmi jejich.

Zákaznická spokojenost je další klíčový faktor – mrkni na recenze, hodnocení a zpětnou vazbu od zákazníků. Nástroje jako SEMrush nebo SimilarWeb ti pomůžou zjistit návštěvnost stránek a SEO strategie konkurentů.

Co se týče reportů, můžeš si dělat poznámky v jednoduchém dokumentu nebo tabulce, kde budeš mít shrnutí informací o každém konkurentovi, jejich silné a slabé stránky. Je rozhodně lepší dělat tuto analýzu pravidelně, třeba jednou za kvartál, aby ses mohl přizpůsobovat změnám v trhu.

A co se týče úspěchů a neúspěchů konkurence – to je super důležité pro tvůj vlastní rozvoj. Uč se z toho, co dělají dobře a co ne. Takže shrnutí: sleduj konkurenci pravidelně, zkoumej jejich strategie a přizpůsobuj se. Hodně štěstí!

170 slov
1.7 minut čtení
26. 12. 2024
Žaneta Macková

Pokud chceš začít s analýzou konkurence, tak si nejdřív udělej seznam svých hlavních konkurentů. Pak se podívej na jejich webovky, sociální sítě, a co dělají v marketingu. Zjisti, jaké mají ceny, co nabízejí a jak komunikují se zákazníky. Nástroje jako SEMrush nebo Ahrefs ti můžou pomoct zjistit, na jaká klíčová slova cílí. Dobrý je taky sledovat jejich recenze a zpětnou vazbu od zákazníků, to ti dá představu o jejich silných a slabých stránkách.

Určitě si dělej poznámky a porovnávej, co funguje a co ne. Můžeš si vytvořit tabulku s různými kategoriemi jako marketing, ceny, zákaznická podpora, atd. A jo, je dobrý dělat tuto analýzu pravidelně, ne jen jednorázově. Trh se mění a konkurenti taky.

A úspěchy a neúspěchy konkurence? To je super důležité – pokud něco dělají dobře, můžeš se inspirovat. A když něco nefunguje, tak se tomu vyhni. Ale pamatuj, že každý má jinou strategii a obor, tak to ber s rezervou. Hlavně buď flexibilní a přizpůsobuj se tomu, co zjistíš.

160 slov
1.6 minut čtení
21. 12. 2024
David Šafařík
Succeed.cz/Články/Podnikatelské plánování
Analýza konkurence: Jak ji správně provést a využít ve svůj prospěchZjistěte, jak provést analýzu konkurence a co vše můžete z těchto informací získat pro strategii svého podnikání. Učte se od nejlepších a získejte nás...
1000 slov
10 minut čtení
1. 9. 2021
Karolína Malá
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky