Succeed.cz/Fórum/Jak si nastavit cíle, abych nezapomněl, proč jsem začal?

Jak si nastavit cíle, abych nezapomněl, proč jsem začal?

Zajímalo by mě, jak vlastně správně nastavit cíle, abych se neztratil v tom, proč jsem vůbec začal podnikat nebo investovat. Často mám pocit, že se mi ztrácí ten původní smysl a vášeň, kterou jsem měl na začátku. Jak to udělat, aby mě cíle neodvedly od mého hlavního úmyslu? Chci mít přehled o tom, jaké konkrétní kroky bych měl podniknout a jak si cíle formulovat tak, aby mi pomáhaly se soustředit a nezapomínat na to, co je pro mě opravdu důležité. Jaké techniky nebo metody používáte vy, abyste si udrželi motivaci a nezapomněli na své prvotní sny? Zajímalo by mě také, jestli někdo z vás používá nějaké vizualizační techniky nebo deníky, kde si tyto myšlenky zapisuje? Jak se vyhnout tomu, aby se cíle staly jen prázdnými sliby bez emocionálního náboje? Tohle je pro mě hodně důležité téma a potřeboval bych nějaké inspirace či tipy od těch, kteří mají víc zkušeností. Jak tedy přesně nastavit cíle tak, aby mě vedly k úspěchu a zároveň mi připomínaly mé důvody a vášeň pro to, co dělám?

172 slov
1.7 minut čtení
5. 4. 2023
Jindřiška Dostálová

Nastavení cílů, co tě neopustí od původního záměru, může bejt fakt výzva. Zkus si třeba napsat, proč jsi začal a co tě na tom bavilo. Můžeš to mít na očích, třeba na nástěnce nebo v deníku. To ti připomene ten pocit, i když se cesta zdá klikatá. Dobrý je nastavit si krátkodobý cíle, který vedou k těm dlouhodobějším. Pomůže ti to udržet motivaci.

Zkus si dělat pravidelný revize – třeba jednou za měsíc se podívej, co jsi splnil a jestli to ještě odpovídá tomu, proč jsi začal. A taky si neber na sebe moc. Když si dáš menší cíle, tak je snazší je splnit a nezapomeneš na tu vášeň. Vizuální techniky jsou super – třeba si vytvořit vision board nebo si psát pozitivní afirmace.

Ale hlavně – neboj se o svých cílech mluvit s lidmi kolem sebe, komunita ti může dodat sílu a nové nápady. Cíle by měly být živé a motivující, ne jen prázdné sliby. Takže to ber jako proces a ne jako něco hotového.

166 slov
1.7 minut čtení
7. 7. 2024
Jana Háchová

Nejlepší je začít tím, že si jasně definuješ, co pro tebe podnikání nebo investování znamená. Zapisuj si to, třeba do deníku. Pomůže ti to mít vždycky po ruce důvody, proč to děláš. Pak si nastav SMART cíle – konkrétní, měřitelné, dosáhnutelné, relevantní a časově vymezené. Tím se vyhneš tomu, aby se ti cíle rozplizly a ztratily smysl.

Důležitý je taky pravidelně se ohlížet zpět a hodnotit pokrok. Můžeš mít třeba měsíční shrnutí, kde si sepíšeš, co jsi dokázal a co ti dalo pocit naplnění. To ti připomene tvé hlavní motivy.

Vizualizace může být super technika – zkus si představovat svoje cíle jako hotový příběh, nebo si vytvoř inspirativní nástěnku s obrázky a citáty, které tě motivují. To tě vrátí k té vášni a nadšení.

A nezapomeň na to, že je úplně v pořádku upravit cíle podle aktuální situace – pokud zjistíš, že tě něco nebaví nebo už neoslovuje, klidně to změň. Hlavně se snaž udržet ten pocit radosti z toho, co děláš.

161 slov
1.6 minut čtení
2. 7. 2024
Kateřina Šulcová
Succeed.cz/Články/Motivace a cíle
Jak udržet motivaci během dlouhodobých projektů?Praktické rady a tipy, jak udržet vysokou úroveň motivace při práci na náročných a dlouhotrvajících projektech.
1000 slov
10 minut čtení
14. 10. 2022
Markéta Hájková
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky