Jak zjistit, kolik si mám účtovat jako freelancer?
Přemýšlím o tom, jak si správně nastavit ceny za svoje služby jako freelancer. Je to vůbec nějaká věda, nebo je to spíš takové pokus-omyl? Jsem tu nový a vůbec nevím, kde začít. Potřebuju zjistit, kolik si můžu říct za hodinu práce, ale vydělat si zároveň slušné peníze a nepřijít si jako ten nejlevnější na trhu. Jak mám třeba zohlednit svoje zkušenosti a dovednosti? Přišlo mi, že když se podívám na konkurenci, tak jsou ceny úplně různé a já nemám ponětí, jestli ty jejich sazby jsou reálné nebo jestli se snaží jen přitáhnout pozornost. Jak se vlastně určuje hodinová sazba? Mám brát v potaz i náklady na podnikání, jako jsou daně a zdravotní pojištění? A co když se mi nedaří získat klienty – jak potom cenu upravit? Slyšel jsem něco o tom, že je dobré mít tzv. 'minimum' pod kterým bych neměl jít, ale jak ho spočítat? Zajímalo by mě taky, jestli někdo z vás zkoušel třeba freelancing přes platformy jako Upwork nebo Freelancer.com – tam jsou ceny fakt hodně proměnlivé a já nevím, zda se tam dá dobře uspět nebo ne. Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Jaké faktory by měly hrát roli při stanovení ceny? Bude mi někdo schopný poradit, jak se k tomu postavit tak, abych si neublížil ve svém podnikání?