Succeed.cz/Fórum/Jak zjistit, kolik si mám účtovat jako freelancer?

Jak zjistit, kolik si mám účtovat jako freelancer?

Přemýšlím o tom, jak si správně nastavit ceny za svoje služby jako freelancer. Je to vůbec nějaká věda, nebo je to spíš takové pokus-omyl? Jsem tu nový a vůbec nevím, kde začít. Potřebuju zjistit, kolik si můžu říct za hodinu práce, ale vydělat si zároveň slušné peníze a nepřijít si jako ten nejlevnější na trhu. Jak mám třeba zohlednit svoje zkušenosti a dovednosti? Přišlo mi, že když se podívám na konkurenci, tak jsou ceny úplně různé a já nemám ponětí, jestli ty jejich sazby jsou reálné nebo jestli se snaží jen přitáhnout pozornost. Jak se vlastně určuje hodinová sazba? Mám brát v potaz i náklady na podnikání, jako jsou daně a zdravotní pojištění? A co když se mi nedaří získat klienty – jak potom cenu upravit? Slyšel jsem něco o tom, že je dobré mít tzv. 'minimum' pod kterým bych neměl jít, ale jak ho spočítat? Zajímalo by mě taky, jestli někdo z vás zkoušel třeba freelancing přes platformy jako Upwork nebo Freelancer.com – tam jsou ceny fakt hodně proměnlivé a já nevím, zda se tam dá dobře uspět nebo ne. Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Jaké faktory by měly hrát roli při stanovení ceny? Bude mi někdo schopný poradit, jak se k tomu postavit tak, abych si neublížil ve svém podnikání?

213 slov
2.1 minut čtení
6. 12. 2024
Libor Vorel

Stanovit si cenu jako freelancer není žádná raketová věda, ale chce to trochu zamyslet. Určitě bych začal tím, že si spočítáš svoje náklady. Zahrň do toho daně, zdravotní pojištění a všechny možné výdaje, co máš na podnikání. Pak si zjisti, kolik času můžeš reálně věnovat práci – to ti dá jasný obrázek o tom, kolik bys měl vydělat za měsíc.

Když už máš tyhle čísla, mrkni na konkurenci. Různé ceny odrážejí zkušenosti a dovednosti, takže pokud jsi nováček, asi se necykni příliš vysoko. Ale zase nechceš být ten nejlevnější na trhu – to lidi odradí. Takže najdi takovou zlatou střední cestu a určitě zohledni svoje dovednosti.

Když se ti nebude dařit získat klienty, neboj se cenu upravit. Můžeš zkusit akce nebo slevy, aby ses dostal do povědomí. A nezapomeň na to minimum – to je částka, pod kterou prostě nesmíš jít. Spočítej si svoje základní náklady a snaž se je pokrýt.

Co se týče freelancingu přes platformy jako Upwork nebo Freelancer.com, tam je fakt hodně proměnlivých cen. Zkušenosti lidí jsou různé – někomu se daří víc, jinému míň. Hlavně buď trpělivý a snaž se ukázat svoje dovednosti v profilech a nabídkách. Všechno chce čas, ale když si udržíš kvalitu a dobrou komunikaci s klienty, ono to půjde.

204 slov
2 minut čtení
7. 1. 2025
Dana Štěpánková

Nastavit ceny jako freelancer je fakt oříšek. Nejdřív si zkus spočítat, kolik chceš vydělat za měsíc a pak to rozpočítat na hodiny, co plánuješ pracovat. Nezapomeň na náklady jako daně, pojištění a další výdaje spojené s podnikáním. Můžeš se taky podívat na konkurenci, ale jak říkáš, ceny se dost liší. Zkus si určit nějaké minimum, pod který se nechceš dostat – třeba tak, abys pokryl všechny náklady a měl něco navíc. Když se ti nedaří získat klienty, možná to chce zkusit snížit cenu na chvilku nebo nabídnout nějaký balíček služeb, ale buď opatrný, ať se neostříháš moc. Co se týče platforem jako Upwork, tam je to taky různé – někdo tam uspěje, jiný ne. Zkus být aktivní a vyplnit profil pořádně, aby tě lidi našli. Každopádně je dobrý mít v hlavě svoji hodnotu a neprodávat se pod cenu.

138 slov
1.4 minut čtení
29. 1. 2025
Zuzana Machačová
Succeed.cz/Články/Freelancing
Jak správně nacenit své služby jako freelancer: Průvodce pro úspěšné vyjednávání s klientyV tomto článku se dozvíte, jak správně nacenit své služby jako freelancer. Zjistěte, jak vytvořit cenovou politiku a stanovit hodnotu svých služeb.
1000 slov
10 minut čtení
28. 11. 2024
Lucie Černá
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky