Succeed.cz/Fórum/Co když klient chce slevu na moje služby, co mám říct?

Co když klient chce slevu na moje služby, co mám říct?

V poslední době se mi stává, že někteří klienti žádají o slevu na mé služby, což mě docela znepokojuje. Mám pocit, že moje služby jsou kvalitní a zaslouží si plnou cenu. Jak bych měl reagovat v takových situacích? Je lepší okamžitě odmítnout nebo se pokusit o nějakou formu vyjednávání? Někdy se bojím, že když nevyhovím, tak ztratím klienta, ale na druhou stranu nechci podkopávat hodnotu své práce. Jaké argumenty bych mohl použít, abych obhájil cenu svých služeb a zároveň udržel dobrý vztah s klientem? Myslíte, že je rozumné nabízet alternativní možnosti, jako jsou slevy na další projekty nebo bonusové služby? Zajímalo by mě také, jestli máte nějaké zkušenosti s tím, jaké taktiky fungují a jak byste doporučili přistupovat k takovýmto situacím. Co když klient trvá na slevě a já prostě nemohu snížit cenu? Jak to celé zvládnout bez toho, abych se cítil jako zklamaný nebo pod tlakem? Rád bych slyšel různé názory a tipy od lidí, kteří už tímto procesem prošli.

161 slov
1.6 minut čtení
20. 12. 2024
Jarmila Jonášová

Když klient chce slevu, je dobrý začít tím, že mu poděkuješ za jeho zájem a klidně se ho zeptej, proč slevu potřebuje. Třeba má omezený rozpočet nebo porovnává nabídkami. Pak mu můžeš vysvětlit, co všechno tvoje služby zahrnují a jaká je jejich hodnota. Někdy je fajn nabídnout alternativy, jako třeba slevy na další projekty nebo bonusy – to může být win-win. Místo přímého odmítnutí se snaž najít nějaký kompromis. Pokud však nedáš slevu, klidně to řekni jasně a bez výčitek. Důležité je, aby si klient uvědomil, že kvalita něco stojí a ty svou cenu máš oprávněně. Také si klidně připrav pár argumentů o tom, jak tvoje práce pomůže jeho podnikání – to může hrát v tvůj prospěch. A když to nevyjde, tak nezoufej, vždycky můžeš najít jiného klienta.

128 slov
1.3 minut čtení
30. 1. 2025
Jan Růžička

Je to prostě těžká situace, když klient žádá o slevu. Podle mě je dobré se nejdřív zamyslet, proč tu slevu vlastně chce. Jestli je to kvůli rozpočtu, tak můžeš zkusit nabídnout nějakou alternativu, jako třeba menší projekt za nižší cenu místo slevy na ten stávající. Můžeš také vysvětlit, co všechno za tvojí cenou stojí – kvalita, čas a úsilí, které do toho vkládáš. Třeba poukázat na to, jak tvé služby přinášejí hodnotu a co všechno děláš navíc. Někdy je prostě potřeba si stát za svou cenou a neustupovat, protože tím si podkopáváš vlastní hodnotu. Když klient trvá na slevě a ty nemůžeš snížit cenu, tak buď klidný a řekni mu, že si ceníš své práce a že nemůžeš jít pod určitou hranici. Důležité je zachovat dobrý vztah – pokud se cítíš pod tlakem, zkus na chvíli ustoupit od jednání a vrátit se k tomu později. Možná tě napadne něco kreativního nebo se klient uklidní a bude ochotnější zaplatit plnou cenu.

160 slov
1.6 minut čtení
25. 1. 2025
Kamila Koubová
Succeed.cz/Články/Freelancing
Jak správně nacenit své služby jako freelancer: Průvodce pro úspěšné vyjednávání s klientyV tomto článku se dozvíte, jak správně nacenit své služby jako freelancer. Zjistěte, jak vytvořit cenovou politiku a stanovit hodnotu svých služeb.
1000 slov
10 minut čtení
28. 11. 2024
Lucie Černá
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky