Succeed.cz/Fórum/Jak říct klientovi, že moje služby zdražují?

Jak říct klientovi, že moje služby zdražují?

Mám takový dotaz ohledně citlivé situace, se kterou se teď potýkám. Jsem freelancer a moje služby, které poskytuju, se rozhodly zdražit. Tedy, spíš jsem se rozhodl, že je na čase zvýšit ceny, protože náklady na provoz a materiály rostou a já chci i nadále poskytovat kvalitní služby. Jenže jak to říct klientům? Mám obavy, že by mohli být zklamaní nebo dokonce odejít k někomu jinému, kdo může nabízet nižší ceny. Je lepší to oznámit všem najednou, nebo to udělat postupně? Jaký přístup zvolit, abych jim ukázal, že i když se ceny zvedají, stále poskytuju hodnotu? Mám si připravit nějaké argumenty, proč ke změně cen dochází? A co když budou mít klienti negativní reakci? Jak zvládnout případné nespokojené reakce a snažit se je přesvědčit, že cena je oprávněná? Jestli někdo máte podobnou zkušenost, budu rád za rady a tipy. Chci to udělat co nejlépe a neohrozit tak důležité vztahy s klienty.

150 slov
1.5 minut čtení
15. 12. 2024
Blanka Dobiášová

To je těžký, chápu tě. Když chceš zvýšit ceny, je dobrý to udělat co nejdřív a srozumitelně. Klientům řekni, co za tím stojí - rostoucí náklady a snaha udržet kvalitu. Můžeš třeba napsat e-mail nebo se s nimi sejít. Vysvětli, že si vážíš jejich podpory a že to rozhodnutí nebylo snadný. Zkus nabídnout něco navíc, třeba lepší služby nebo bonusy pro stávající klienty, aby viděli tu hodnotu i v nových cenách. Pokud reakce budou negativní, snaž se být trpělivý. Třeba ti dá někdo zpětnou vazbu, kterou můžeš vzít v potaz do budoucna. Nezapomeň, že ne všichni odejdou, někteří to pochopí. Takže se neboj, udělej to a uvidíš.

107 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Martin Musil

Zdražení služeb je pro spoustu freelancerů dost citlivá záležitost. Určitě bych to oznámil co nejdřív a dal vědět všem klientům najednou, aby se nikdo necítil podvedený. Když jim to budeš vysvětlovat, snaž se být upřímný – řekni, že náklady rostou a ty chceš dál poskytovat kvalitní služby. Můžeš třeba zdůraznit, jaké hodnoty jim přinášíš a co všechno za tím stojí. Pokud začne někdo protestovat nebo bude mít negativní reakci, tak se snaž být trpělivý a otevřený diskusi. Vysvětli, že tvoje ceny odrážejí kvalitu a čas, který do toho vkládáš. V ideálním případě můžeš nabídnout nějakou bonusovou službu nebo slevu pro stálé klienty, aby to vypadalo jako plus. Klienti, kteří s tebou byli spokojeni, by měli pochopit, proč ke změně dochází.

120 slov
1.2 minut čtení
21. 1. 2025
Aleš Hloušek
Succeed.cz/Články/Freelancing
Jak správně nacenit své služby jako freelancer: Průvodce pro úspěšné vyjednávání s klientyV tomto článku se dozvíte, jak správně nacenit své služby jako freelancer. Zjistěte, jak vytvořit cenovou politiku a stanovit hodnotu svých služeb.
1000 slov
10 minut čtení
28. 11. 2024
Lucie Černá
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky