Succeed.cz/Fórum/Kdy říct ne novým projektům?

Kdy říct ne novým projektům?

Nedávno jsem měl několik setkání, na kterých se mi naskytly různé zajímavé projekty. Vždycky, když se něco takového objeví, mám pocit, že je to příležitost, kterou bych neměl propásnout. Ale pak mě napadlo, kdy je vlastně správný čas říct ne? Mám strach, že pokud odmítnu něco, co vypadá lákavě, mohu přijít o cenné příležitosti. Jak ale najít rovnováhu mezi otevřeností novým věcem a dodržováním svých hranic? Myslím si, že čím víc projektů máme na stole, tím méně energie máme na každý z nich. Jak poznat, kdy už je toho moc a kdy je lepší se soustředit na to, co už děláme a v čem jsme dobří? Jakmile se začne hromadit víc než pár projektů najednou, začnu mít pocit, že ztrácím kontrolu nad svým časem i kvalitou práce. Zajímalo by mě také, jestli někteří z vás zažili situaci, kdy jste přijali nový projekt a pak litovali, protože jste zjistili, že jste přetíženi? Jaké signály byste doporučili sledovat? A co třeba když se nový projekt ukáže jako zajímavý a potenciálně výnosný, ale víte, že by vás to mohlo odvést od vašich hlavních cílů? Jakým způsobem byste se rozhodovali na základě svých priorit? Děkuji za každou radu či zkušenost.

196 slov
2 minut čtení
25. 5. 2023
Josef Kašpar

Kdy říct ne novým projektům? To je fakt těžká otázka. Já osobně se snažím řídit pár pravidly. Když se začne hromadit víc projektů, cítím, že už to nezvládám a začnu mít strach o kvalitu. Pokud se mi zdá, že by nový projekt odváděl pozornost od toho, co už dělám a v čem jsem dobrý, tak prostě ne. Další tip? Zvažuj časové nároky – jestliže to bude znamenat víc hodin a méně spánku, tak to asi není pro mě. Pak jsou tu ještě priority; pokud je projekt lákavý, ale zdaleka neurgentní, tak ho klidně odložím. Někdy je lepší se zaměřit na pár věcí a udělat je pořádně, než mít plno projektů a nic nedotáhnout. Takže sleduj svoje pocity, únavu a jak ti to ovlivňuje práci. Rád bych slyšel i zkušenosti ostatních.

130 slov
1.3 minut čtení
16. 8. 2024
Simona Bláhová

Když máš pocit, že se ti hromadí projekty, je určitě čas se zamyslet. Klíčový je poslouchat svoje pocity a signály těla. Pokud se cítíš unavený, přetížený nebo máš stres, je to jasný znak, že bys měl říct ne. Snaž se zaměřit na kvalitu, ne kvantitu. Jestli víš, že nová příležitost tě odvede od toho, co děláš dobře, tak ji radši odmítněte. Můžeš si sestavit priority – co je pro tebe důležité, co ti dává smysl? Určitě je lepší mít pár projektů, které zvládneš a uděláš je skvěle, než jich mít deset a pak být frustrovaný. Já jsem už párkrát litoval, když jsem vzal něco navíc a pak se to promítlo do kvality práce. Takže se prostě neboj říct ne, když už toho máš dost.

124 slov
1.2 minut čtení
24. 8. 2024
Olga Koutná
Techniky na efektivní seřízení času a priorit.
Succeed.cz/Články/Sebeřízení
Prioritizace úkolů: Jak určit, co je opravdu důležitéObjevte techniky prioritizace úkolů, které vám pomohou soustředit se na klíčové úkoly a maximalizovat vaši produktivitu.
1000 slov
10 minut čtení
31. 7. 2021
Tomáš Březina
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky