Succeed.cz/Fórum/Co je to technika pomodoro a jak ji kombinovat s mindfulness?

Co je to technika pomodoro a jak ji kombinovat s mindfulness?

Nedávno jsem narazil na pojem technika pomodoro a zajímalo by mě, co vlastně přesně obnáší. Slyšel jsem, že se jedná o nějaký způsob organizace času, ale nejsem si úplně jistý, jak to funguje. Měli byste mi prosím přiblížit princip této techniky? Jak se vlastně používá a na co všechno se hodí? Vím, že pomodoro je italský termín pro rajče a to souvisí s nějakým časovačem, ale to je tak všechno, co vím.

A pak jsem také slyšel o mindfulness a jeho vlivu na produktivitu a celkovou pohodu. Jak by šlo tyto dvě věci spojit? Mám dojem, že když člověk pracuje intenzivně během těch pomodorových intervalů, tak by měl být schopen lépe se soustředit a využít mindfulness k tomu, aby se uvolnil mezi těmi intervaly. Můžete mi říct, jak přesně to kombinovat? Jaké praktiky mindfulness by mohly být efektivní během těch přestávek? A jak dlouhé by měly být ty přestávky mezi jednotlivými pomodorovými bloky? Myslíte si, že je dobré cvičit mindfulness i během samotné práce? A co vlastně dělat, když se člověk během pomodorových intervalů neustále rozptyluje? Je tady nějaký tip nebo trik, který by mohl pomoct?

Předem díky za všechny rady a tipy! Rád bych se dozvěděl více o tom, jak zlepšit svou produktivitu a zároveň si uchovat klidnou mysl.

209 slov
2.1 minut čtení
19. 9. 2024
Rudolf Skála

Technika pomodoro je fakt super způsob, jak si zorganizovat čas a zvýšit produktivitu. V podstatě to funguje tak, že pracuješ intenzivně 25 minut, pak máš 5 minut pauzu. Po čtyřech těchto intervalech (tzv. pomodorách) si dáš delší pauzu, třeba 15-30 minut. Jméno pochází od italského slova pro rajče, protože Francesco Cirillo, kdo to vymyslel, používal kuchyňský časovač ve tvaru rajčete.

Teď k tomu mindfulness - to je skvělý doplněk! Během těch krátkých přestávek se můžeš věnovat nějakým mindfulness praktikám. Třeba si na pár minut sednout, zavřít oči a soustředit se na dech. Nebo si udělat malou procházku a vnímat okolí bez rozptýlení. Pomůže ti to uvolnit hlavu a zlepšit soustředění na další pomodoro.

Ty pauzy by měly být dostatečně dlouhé, aby sis odpočinul, ale ne zas tak dlouhé, abys ztratil motivaci. 5 minut je ideálních na rychlé protáhnutí nebo kávu a delší pauzu můžeš využít na něco víc relaxačního.

Co se týče rozptylování během práce, zkuste si nastavit pracovní prostředí tak, aby tě co nejméně rušilo – mobil na tichý režim, notifikace vypnuté. Můžeš si taky napsat na papír věci, co tě rozptylují a pak se jim věnovat během přestávek.

Mindfulness můžeš klidně praktikovat i při práci – třeba když zjistíš, že jsi ztratil pozornost, chvilku se zhluboka nadechni a soustřeď se zpátky na úkol. Takže technika pomodoro a mindfulness se skvěle doplňují a můžou ti fakt pomoct najít ten správný balans mezi prací a odpočinkem.

232 slov
2.3 minut čtení
25. 7. 2024
Karolína Vrbová

Takže technika pomodoro je vlastně super způsob, jak si rozvrhnout čas, abys byl produktivnější. Funguje to tak, že si nastavíš časovač na 25 minut (to je ten pomodoro) a během té doby děláš jen jednu věc, žádný rozptylování. Potom uděláš 5 minut přestávku. Po čtyřech těchto pomodorových cyklech si dáš delší přestávku, třeba 15-30 minut. Je to fakt fajn, protože tě to nutí se soustředit a zároveň ti dává čas na odpočinek. Funguje to dobře na učení, práci nebo cokoliv jiného, co potřebuješ udělat.

Pokud jde o mindfulness, to je skvělý doplněk k pomodoro technice. Během těch krátkých přestávek můžeš třeba dělat pár dechových cvičení nebo se zaměřit na to, co kolem sebe slyšíš nebo cítíš. Klidně si dej pár minut na to, abys se jen soustředil na svůj dech a uvolnil hlavu.

Ty přestávky mezi pomodorama by měly být krátké (5 min), ale po několika cyklech si dej delší pauzu, abys se fakt zrelaxoval. A jo, mindfulness můžeš klidně praktizovat i mezi pomodorama, třeba když začneš mít pocit rozptýlení. Když zjistíš, že tě něco vyrušuje – zkus to ignorovat a vrátit se zpět k úkolu. Někdy pomáhá napsat si seznam věcí, co tě rozptylují, a pak se k tomu vrátit později.

Takže v podstatě: Pomodoro pro produktivitu a mindfulness pro klid. Funguje to skvěle dohromady!

213 slov
2.1 minut čtení
22. 8. 2023
Alena Kučerová
Succeed.cz/Články/Duševní zdraví
Které techniky mindfulness mohou zlepšit vaši produktivitu?Objevte, jak techniky mindfulness mohou zvýšit vaši produktivitu a přispět k duševnímu zdraví. Naučte se, jak je implementovat do každodenní podnikate...
1000 slov
10 minut čtení
25. 10. 2021
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky