Succeed.cz/Fórum/Jak snadno zařadit mindfulness do každodenního pracovního režimu?

Jak snadno zařadit mindfulness do každodenního pracovního režimu?

Přemýšlím o tom, jak bych mohl začlenit mindfulness do svého pracovního dne. Slyšel jsem, že to může výrazně zlepšit soustředění a snížit stres, ale nejsem si jistý, jak na to. Je nějaký jednoduchý způsob, jak začít? Mám pocit, že můj den je přeplněný schůzkami a úkoly a často se mi nedaří najít čas na nějakou relaxaci nebo meditaci. Zkoušel jsem pár aplikací na mindfulness, ale většinou mi to přijde jako ztráta času, protože se pořád cítím ve stresu a tlačený termíny. Jak byste doporučili zařadit mindfulness do každodenního pracovního režimu, aniž bych musel obětovat příliš mnoho času? Může to být něco tak jednoduchého jako krátké pauzy nebo dechová cvičení? A co třeba techniky, které lze použít během pracovních schůzek nebo při komunikaci s kolegy? Zajímalo by mě také, jestli je dobré mít nějaký pravidelný čas na mindfulness, nebo stačí jen improvizovat podle potřeby? Myslíte si, že by mi mohlo pomoci udělat si malý plán nebo rutinu pro tyto momenty klidu? Rád bych slyšel vaše tipy a zkušenosti.

167 slov
1.7 minut čtení
27. 12. 2023
Karel Kouba

Zkus si do dne zařadit krátké minipauzy. Stačí třeba 1-2 minuty, kdy se prostě zastavíš, zavřeš oči a soustředíš se na dech. Můžeš to udělat mezi schůzkama nebo když se cítíš přehlcený. V práci to může vypadat divně, ale časem si na to zvyknou i kolegové. Místo aplikací si klidně dej pár minut, abys si uvědomil, co děláš a jak se cítíš. Klidně si dej i "mindfulness" chvíli během oběda, kdy si prostě v klidu sníš a nevnímáš nic jiného. Co se týče pravidelného času, je fajn mít nějakou rutinu, třeba ráno nebo před odchodem domů. Ale zase není nutný striktně dodržovat čas. Improvizuj podle potřeby a hlavně se snaž být v tom momentě přítomný. Můžeš taky zkusit jednoduché techniky jako vědomé naslouchání, když mluvíš s kolegy; soustředíš se jen na to, co říkají, bez rozptylování myšlenkami na další úkoly. Takže klíčem je najít si svoje malé chvilky a postupně to zařadit do každodenního života.

155 slov
1.6 minut čtení
20. 1. 2024
Rudolf Prchal

Zařadit mindfulness do pracovního dne nemusí být žádná věda. Zkus si třeba nastavit krátké pauzy, klidně jen 5 minut, když cítíš, že se ti hromadí stres. Během těchto pauz si dej pár hlubokých nádechů a vydechů, soustřeď se na to, jak se cítíš. Třeba se ti ozve kolega? Místo toho, abys hned reagoval, si dej chvilku na rozmyšlenou. Taková malá technika může fakt pomoct.

Ohledně schůzek - snaž se během diskuzí víc poslouchat a být přítomný. Když někdo mluví, vnímej to, co říká, místo abys přemýšlel, co řekneš ty. To taky pomáhá zklidnit mysl.

Pokud máš pocit, že bys potřeboval nějakou rutinu, zkus si najít pravidelný čas třeba ráno před začátkem práce nebo po obědě. I taková pětiminutovka s uzavřenýma očima dokáže udělat divy. Ale pokud na to nebudeš mít čas, improvizuj podle potřeby. Hlavně nezapomínej na to, že mindfulness je o tom být v přítomném okamžiku a vnímat realitu kolem sebe.

Klidně si udělej malý plán nebo si ho napiš někde na viditelné místo jako připomínku. Uvidíš, že i malé změny můžou udělat velký rozdíl.

174 slov
1.7 minut čtení
7. 5. 2023
Jana Světlíková
Succeed.cz/Články/Duševní zdraví
Které techniky mindfulness mohou zlepšit vaši produktivitu?Objevte, jak techniky mindfulness mohou zvýšit vaši produktivitu a přispět k duševnímu zdraví. Naučte se, jak je implementovat do každodenní podnikate...
1000 slov
10 minut čtení
25. 10. 2021
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky