Succeed.cz/Fórum/Motivace vs. disciplína - co je důležitější pro úspěch?

Motivace vs. disciplína - co je důležitější pro úspěch?

Přemýšlím o tom, co vlastně hraje klíčovou roli v tom, abychom byli úspěšní v dnešním světě podnikání a kariérního růstu. Je to motivace, která nás žene vpřed, nebo spíš disciplína, jež nám pomáhá překonat obtížné chvíle? Mám pocit, že v dnešní uspěchané době se hodně mluví o tom, jak je důležité mít silnou motivaci a vášeň pro to, co děláme, ale zároveň si nemyslím, že by bez disciplíny bylo možné dosáhnout jakýchkoliv dlouhodobých cílů. Když se zamyslím nad svými vlastními zkušenostmi, často se mi stává, že mám skvělou motivaci začít s novým projektem nebo investicí, ale pak mě začne brzdit nedostatek disciplíny při plnění každodenních úkolů. Jak to máte vy? Myslíte si, že je motivace klíčová pro zahájení cesty k úspěchu, nebo je důležitější mít pevné rituály a pravidelnost v činnostech? Jak to ovlivňuje vaše podnikání nebo práci? Co děláte pro to, abyste udrželi obě tyto složky v rovnováze? Zajímalo by mě, jak se na to díváte vy a co vám funguje nejlépe.

163 slov
1.6 minut čtení
6. 1. 2025
Ladislav Šafařík

No, to je dost těžká otázka. Já si myslím, že obě věci jsou důležitý, ale každý v jiných momentech. Motivace je super pro začátek, prostě tě nakopne a dodá ti energii, když se rozhodneš do něčeho jít. Mně osobně pomohlo mít jasný cíle a vizi, co chci dokázat, to mě hodně motivuje.

Ale pak přijde realita a tam už je podle mě klíčová ta disciplína. Bez ní se lehce ztratíš, začneš odkládat úkoly nebo se necháš rozptýlit. Disciplína ti pomůže dodržovat rutinu a systematicky pracovat na svých cílech i tehdy, když nemáš vůbec náladu.

Osobně se snažím si vytvořit rituály, které mi pomáhají udržet tu disciplínu – třeba plánování týdne dopředu nebo připomínat si důležitý úkoly. Takže jo, motivace ti dá ten startovní impuls, ale bez disciplíny to většinou nedopadne dobře. Je to takový zvláštní tanec mezi oběma a já se snažím najít rovnováhu.

144 slov
1.4 minut čtení
26. 4. 2024
Matěj Růžička

Motivace a disciplína jsou obě důležité, ale podle mě je disciplína to, co nakonec rozhoduje. Motivace tě může dostat do startu, ale bez disciplíny to pak většinou nedotáhneš. Je super mít vášeň pro to, co děláš, ale když přijde krize nebo když začneš ztrácet zájem, tak ti ta disciplína pomůže udržet se na správné cestě. Na začátku jsem měl spoustu nápadů a motivace, ale po pár týdnech jsem zjistil, že je potřeba mít nějaký systém a rutinu. Teď si snažím nastavovat pravidelné rituály, abych se donutil něco dělat i v těžších chvílích. Takže jo, motivace je fajn pro rozjezd, ale disciplína je klíčová pro udržení a dlouhodobý úspěch.

108 slov
1.1 minut čtení
30. 6. 2024
Richard Koudelka
Succeed.cz/Články/Motivace a inspirace
Motivace vs. Disciplinovanost: Klíč k úspěchu v podnikáníObjevte, jak motivace a disciplína ovlivňují vaše podnikání a jak je efektivně kombinovat pro dosažení úspěchu.
1000 slov
10 minut čtení
18. 10. 2023
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky